La Biblioteca Gabriel García Márquez, guardonada amb el premi a millor biblioteca pública del món, podria sumar un altre guardó a la seva llista. L’equipament de Sant Martí de Provençals és una de les 40 obres seleccionades per al Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premis Mies van der Rohe 2024. Els set membres del jurat, que es van reunir durant tres dies a Barcelona per debatre l’estat actual de l’arquitectura, han anunciat les obres seleccionades aquest dimecres a Dublín. Els finalistes d’aquest prestigiós premi es donaran a conèixer a principis de febrer i els guanyadors, a mitjans d’abril.

Una biblioteca en forma de llibres apilats

El projecte és obra dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevilla, de l’estudi madrileny SUMA Arquitectura. L’edifici de la biblioteca evoca blocs de llibres apilats amb les pàgines plegades i rep llum indirecta a través dels amplis finestrals de la façana i de claraboies. L’equipament disposa de 4.294 m2 distribuïts en cinc plantes i amb un atri central triangular amb il·luminació vertical que també funciona com a xemeneia solar. De fet, tot l’edifici incorpora nombrosos estratègies per fer-lo energèticament eficient i sostenible com plaques fotovoltaiques, reciclatge de l’aigua de pluja o un sobre de fibra de vidre que optimitza la protecció solar i la il·luminació natural.

Seleccionades quatre obres d’estudis catalans

Entre les 40 obres que opten al Premi Mies van der Rohe n’hi hi quatre d’estudis d’arquitectura catalans. Es tracta de dos blocs d’habitatges socials, un a Mallorca i l’altre a Gavà, un centre de dia per a joves amb autisme a Biscaia i planter de 1.306 plantes a Timisoara, a Romania, de l’estudi barceloní MAIO.