Isabel Centello: "volien ensenyar el barri, sobre tot el barri barroc llavors vam pensar que una idea molt original era fer-la amb actors i que els actors expliquessin la història."

Aquesta és la tercera edició de la Festa Barroca, que vol ser una manera de reviure i posar en valor els orígens de la Barceloneta, datats de 1753. A través de balls barrocs, xocolatades, tallers infantils i exposicions es vol difondre la cultura i la identitat del barri d’una manera diferent.

Una de les activitats més amenes és la visita guiada per personatges de l’època barroca. Durant una hora es mostra com era la vida i els costums en aquella època. Per exemple, descobrir per què el carrer de la Sal s’anomena així. Doncs perquè en l’època de 1700 els soldats guardaven la sal en un magatzem que estava ubicat en aquest carrer.

Entre el patrimoni cultural del barri hi destaquen alguns edificis barrocs que encara es mantenen. El més significatiu és la Casa de la Barceloneta 1761, un dels 15 edificis de 1700 que s’han conservat, però l’únic que fa cantonada, la qual cosa li dóna més valor artístic i històric. L’edifici, punt neuràlgic de la Festa Barroca, s’ha restaurat i ara és un espai d’exposicions per a la difusió de la història del barri.

Enguany el Museu d’Història de Catalunya també se suma a la celebració i convida a fer un itinerari per la Barceloneta i el front marítim de la Barcelona il·lustrada (1753-1836), un passeig que permet conèixer els escenaris que encara es conserven de la fundació del barri i descobrir com el seu disseny urbanístic constitueix encara un bon exemple de l’urbanisme barroc caracteritzat per la uniformitat dels carrers, habitatges i pel joc dels espais lliures.