Barcelona serà la ciutat convidada d’honor a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara 2025. Es tracta de la trobada cultural més important d’Iberoamèrica. Aplega unes 3.000 activitats en nou dies i hi assisteixen 750 autors de 49 països. El govern municipal considera que servirà per reforçar el reconeixement de Barcelona com a ciutat literària per la Unesco.

Des del 1993, la Fira del Llibre de Guadalajara (FIL) té una ciutat, regió o país convidats d’honor. La directora general de la fira, Marisol Schulz, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, han anunciat que la capital catalana serà la convidada el 2025, mentre que enguany ho és la Unió Europea i l’any vinent ho serà Espanya.

Rol protagonista en totes les àrees de l’esdeveniment

Barcelona es compromet a coordinar i finançar una delegació d’autors que representin diversos gèneres literaris; representació d’editors, traductors i agents; divulgar el patrimoni científic, i potenciar el sector de la il·lustració, disseny i nous formats.

La ciutat també coordinarà un programa d’apropament amb el món universitari i acadèmic local, proposarà espectacles per a espectadors d’entre tres i 12 anys, promocionarà llargmetratges i documentals, i també dissenyarà un festival gastronòmic.

Potenciar els lligams amb Mèxic

El govern municipal defensa que serà una oportunitat per potenciar els lligams amb Mèxic en sectors econòmics estratègics com les indústries creatives i culturals, la innovació, el sector digital i la comunicació, l’oci, l’hoteleria, la gastronomia, i l’energia verda, entre d’altres.

La FIL ha de permetre rellançar culturalment i econòmicament Barcelona a l’Amèrica Llatina així com entre els amplis sectors emergents hispans dels EUA.

Barcelona, ciutat literària de la Unesco des del 2015

Barcelona té el reconeixement de ciutat literària per la Unesco des de l’any 2015. Durant els anys 60 i 70 del segle XX la ciutat va protagonitzar l’expansió de la literatura llatinoamericana moderna i va posar al mapa mundial autors com García Márquez, Vargas Llosa, Cortázar o Donoso.

50 anys després, la història es repeteix i autors procedents de Mèxic, Colòmbia, l’Argentina i de molts altres països llatinoamericans s’han instal·lat a Barcelona per desplegar el seu potencial literari. En són un exemple Eduardo Ruiz Sosa, Meiba Escobar, Verónica Nieto, Isabel C. Arenes, Yezid Arteta, Bernadita Maldonado, etc.

Comparteix a: