Aquest dilluns se celebra el primer aniversari de la mort de l’escriptor Juan Marsé. En el seu moment, però, les restriccions pel coronavirus van impedir que Barcelona pogués acomiadar-lo. Per això, la ciutat li ha retut un homenatge aquest diumenge a la biblioteca del Carmel, que també porta el seu nom. A més, coincidint amb l’acte, aquest equipament inaugura una exposició sobre la vida de l’autor.

Amb l’homenatge, l’Ajuntament de Barcelona diu que es vol reconèixer l’estima de la ciutat a un dels seus escriptors més valuosos i destacats.

Un record emotiu i íntim

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit l’homenatge, acompanyada del tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats; del primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i de la família de Marsé. Entre els assistents també hi havia el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, en el seu primer acte a la ciutat com a responsable màxim d’aquesta cartera.

El periodista i escriptor Juan Cruz ha conduït un acte íntim i emotiu en què s’ha sentit la veu del propi Marsé, llegint fragments de la seva obra i en extractes d’entrevistes en què parla dels seus llibres, de la literatura i de la vida. Persones properes a l’escriptor també han compartit alguns dels moments que van viure amb ell.

Juan Marsé i la Barcelona de la postguerra

Juan Marsé va néixer a Barcelona el 1933, i va morir a la mateixa ciutat el 2020. La seva carrera literària, una de les més importants i atractives de la segona meitat del segle XX, està vinculada a l’anomenada Generació del 50. De fet, es considera un dels novel·listes més importants de la Barcelona de la postguerra.

Algunes de les seves obres més destacades són ‘Si te dicen que caí’ (Premi Internacional de Novel·la a Mèxic 1973), ‘Últimas tardes con Teresa’ (Premi Biblioteca Breu Seix Barral 1965), ‘Ronda del Guinardó’ (Premi Ciutat de Barcelona) o ‘El embrujo de Shangai’ (Premi de la Crítica 1994). També va rebre el Premi Planeta per ‘La muchacha de las bragas de oro’. A més, el 2008 se li va concedir el Premi Cervantes.