El Museu Blau va obrir abans de Nadal un web on tothom podia fer les seves propostes de nom per a la balena. Entre els 623 noms rebuts, un jurat va triar els 10 millors i llavors es va obrir una votació popular també a través del web. El nom definitiu, Brava, havia estat proposat per set persones diferents i ha rebut 3.382 vots. Fa referència a la Costa Brava, on va aparèixer la balena. El premi del concurs, un iPad mini, s’ha sortejat entre les set persones que van proposar el nom de Brava.

El segon nom més votat ha estat Deciana, que és el nom romà de Llançà, on va aparèixer la balena. L’havien proposat quatre concursants i l’han votat 1.606. El tercer nom era Ictínea, el nom del submarí ideat per Narcís Monturiol, que ha rebut 536 vots.

En la festa de bateig i 150 aniversari de la balena Brava, que s’ha fet aquest matí de diumenge al Parc del Fòrum, els visitants han pogut veure els experiments que hi feia en directe el divulgador científic Dani Jiménez i han participat en la construcció i animació de la balena més gran del món, fent que la balena es mogui i el seu cor “bategui”.

Final feliç per a l’esquelet

L’esquelet d’aquesta rorqual comú que va encallar el 1862 a la Costa Brava va ser adquirit en el seu moment per la Universitat de Barcelona. El 1917 el van traslladar al Museu Martorell i finalment al Castell dels Tres Dragons, edifici modernista i antic Museu de Zoologia situat al Parc de la Ciutadella. Durant el darrer trasllat fins a l’emplaçament actual, la mandíbula es va trencar accidentalment. Van caldre cinc mesos per restaurar l’esquelet sencer a l’Institut Català de Paleontologia (ICP) abans de poder-lo exposar de nou al públic.

Els responsables del Museu Blau asseguren que la restauració que se’n va fer no ha deixat pràcticament cap rastre de l’incident sobre l’esquelet de la balena. Diuen que la peça està ara mateix molt millor que abans del trasllat i que, a més, ha estat condicionada perquè pugui seguir exposant-se durant almenys 150 anys més.