Coincidint amb el vol de retorn del Serigne cap al Senegal, els castellers de la Sagrada Família han volgut aixecar un pilar de quatre en el seu honor, una acció que els ha estat prohibida pels responsables de l’aeroport. En el seu lloc, els castellers han fet un passadís de comiat a qui ha estat un dels membres més estimats de la colla.

Una història d’integració

El Serigne va arribar fa sis anys a les illes Canàries, fugint de les difícils condicions de vida del seu país. Un cop allà el van tancar al CIE i el van portar fins a Madrid. El jove va arribar a Barcelona on va fer esforços per integrar-se a la societat catalana. Va aprendre català i es va acostar a la cultura del país apuntant-se als Castellers de la Sagrada Família.

Després d’anys sense trobar feina per no estar regularitzat, el jove ha decidit acollir-se al pla de retorn al seu país. Ha presentat a l’Ajuntament de Barcelona una proposta d’engegar un taller de costura al Senegal i ha aconseguit recaptar alguns diners entre diversos col·lectius que li han donat suport.


Imatges: @RetornAbsurd i @CastellersSAFA

Precisament entitats com SOS Racisme, CCOO, UGT, la Xarxa de Suport als Assentaments del Poblenou o la plataforma Tanquem els CIE han fet públic un manifest de suport al Serigne denunciant la injustícia de la situació i atribuint-la a la Llei d’Estrangeria, que “no reconeix l’estatus d’arrelament social, no respecta els drets fonamentals de les persones i aboca al desemparament un nombre de persones arrelades al país”.

Les entitats denuncien la paradoxa que malgrat haver-se format com a ajudant de farmàcia a Catalunya i tenir domini de la llengua catalana i espanyola, “una persona en situació administrativa irregular no pot obtenir una autorització de treball temporal”.