L’artista urbà Octavi Arrizabalaga, reconegut internacionalment amb el pseudònim d’Aryz, és l’autor de la instal·lació que lluirà els propers dies darrere l’altar de la basílica de Santa Maria del Pi i Sant Jaume. Amb una obra de 14 metres de llargària per 10 d’amplada, és la primera vegada que l’art urbà entra en una església de Barcelona. Aryz reconeix que hi ha molt poques oportunitats de fer una intervenció així. “Poder interactuar amb un edifici que té tanta història em commou”, assegura l’artista. La instal·lació estarà penjada fins a Nadal.

Visualitzar i dignificar l’art de carrer

Aryz és un artista amb una llarga trajectòria al carrer, tot i que els darrers anys també ha fet intervencions, sobretot a l’estranger, que han acabat dins d’espais singulars. El muntatge que està preparant ara és el primer que s’instal·larà en una església en actiu.

Quan B-Murals, un centre especialitzat en art urbà, es va posar en contacte amb l’artista per fer-li l’encàrrec que havia rebut de la basílica de Santa Maria del Pi es va sorprendre. “Per a mi és important el context però l’obra que he fet podria ser en qualsevol mur de qualsevol ciutat del món”.

L’obra no val més per ser a l’església, ni tampoc valdria menys si fos al carrer”
Octavi Arrizabalaga, artista urbà

Tot i això reconeix que el fet que es pengi a l’església potser servirà perquè es prengui més seriosament la feina dels artistes urbans. “L’obra no val més per ser a l’església, ni tampoc valdria menys si fos al carrer, tenen el mateix valor”, sentencia Aryz.

Crear un “atri dels gentils”

La basílica de Santa Maria del Pi i Sant Jaume es va posar en contacte amb B-Murals la primavera de l’any passat, quan a l’edifici eclesiàstic del segle XIV van fer un grafit a l’absis de la façana. Aquest fet va provocar danys a l’escut que hi havia així com també a la pedra de l’edifici.

Jordi Sacasas, arxiver de la basílica, explica que això va motivar que es posessin en contacte amb B-Murals perquè “l’Església de Barcelona no ha estat mai en contra del col·lectiu d’artistes de carrer, tot al contrari”. I d’aquesta reunió va sorgir l’encàrrec de la instal·lació que es penjarà darrere de l’altar.

L’Església de Barcelona mai no ha estat en contra del col·lectiu d’artistes de carrer”
Jordi Sacasas, arxiver de la basílica de Santa Maria del Pi i Sant Jaume

Sacasas assegura que aquesta col·laboració servirà “perquè l’església sigui com una mena d’atri dels gentils, un espai obert a tothom de retrobament amb l’art i també amb la reivindicació”. L’obra es penjarà del sostre però no caldrà fer cap intervenció a les parets. La instal·lació amagarà la creu però la figura de la Mare de Déu quedarà a la vista, així com part dels vitralls.