El vandalisme amb pintades i grafits a les parets patrimonials de Ciutat Vella han anat una mica més enllà en el cas de la basílica de Santa Maria del Pi, al Gòtic. S’han endut algunes de les pedres de la façana i han pintat amb diferents colors un escut medieval que serà difícil de recuperar.

A tot i això se li ha de sumar els nombrosos grafits i pintades que cobreixen les parets del temple. Segons l’Ajuntament, esborrar-les és més lent que en parets convencionals perquè en la majoria de casos es tracta d’edificis protegits i cal fer un estudi previ.

Rabassa, sobre esborrar grafits en parets patrimonials: “No és tan fàcil com tirar-hi un àcid”

Pedres robades i un escut malmès

Les pedres de la façana afectades pels furts són les de la part baixa de l’església, uns 10 o12 carreulons de més fàcil accés. Són blocs de gran format, carreus difícils de sostreure, que han deixat un forat buit. Segons Jordi Sacasas, arxiver de la basílica, “disposem d’un fons de pedra de Montjuic que és el que fem servir quan s’ha de reposar algun element de l’edifici”. I no és un cas aïllat, a Santa Maria del Pi també han robat l’antiga placa del carrer que hi havia col·locada en un dels laterals. En aquest cas, segons la mateixa font, la destinació “és el mercat d’antiguitats. Segur que ja està a Alemanya o als Estats Units que és on normalment es ven aquest material”.

Espai que ocupava l’antiga placa del carrer, que també han furtat

Les pintades, repartides per les parets, han afectat també l’escut medieval de la família Torres Fiveller, senyor d’Almenara Alta, que data del segle XIV i que es troba en un punt elevat de la basílica. Un dels escuts es conserva a l’interior del Pi però a l’exterior també n’hi ha una reproducció del mateix període. Segons Jordi Sacasas, arxiver de la basílica del Pi, la seva recuperació és complicada perquè si hagués policromia molt probablement s’hauria perdut.

La pintada que ha afectat l’escut medieval ja ha estat denunciada a la Guàrdia Urbana. El procés que s’engega ara, segons en Sacasas, “és lent i costós ja que ha de venir un restaurador, fer un projecte i estudiar com poder salvar aquest element”.

Escut medieval de la façana del Pi, malmès per un grafit

Estudien protegir un grafit de la Guerra Civil

Vist el que ha passat, l’arxiver de la basílica explica que hi ha un altre element que corre perill. Es tracta d’un grafit fet durant la Guerra Civil i en què es pot llegir “Plaça del micilià desconegut”. Per evitar que el malmentin, admet a betevé que estan pensant en una solució d’emergència que potser no serà molt estètica però que el podrà protegir.

Pintada dedicada al Milicià Desconegut, feta durant la Guerra Civil