L’Ajuntament ha detectat 420 ascensors històrics en edificis de Barcelona. La majoria estan situats a l’Eixample però també en dos eixos viaris que es van urbanitzar les primeres dècades del segle XX, la Gran Via i l’avinguda Diagonal. En aquestes tres zones es concentren el 38,5 % dels ascensors inventariats. Consulta’ls al mapa així com l’adreça de cadascun. Alguns, a més, inclouen fotografies.
La majoria d’ascensors no estan protegits
En molts casos, els immobles on hi ha els ascensors es troben protegits pel Catàleg de Patrimoni. Hi ha quatre nivells de protecció: bé cultural d’interès nacional (A), bé cultural d’interès local (B), bé d’interès urbanístic (C) i bé d’interès documental. Aquesta protecció, però, fa referència al conjunt de l’edifici i no inclou necessàriament el mobiliari o els ascensors. Pots consultar al mapa quin nivell de protecció té cada un.
Cada immoble té una fitxa al Catàleg de Patrimoni que explicita què se n’ha de conservar, però els ascensors no hi solen constar. De fet, del total d’elevadors històrics localitzats, només n’hi ha vuit que estiguin protegits explícitament.
- c. Casp, 24-26
- c. Casp, 48
- av. Diagonal, 423-425
- c. Iradier, 5B
- c. Provença, 185
- c. Sants, 145-147
- via Laietana, 17
- via Laietana, 40
L’àrea central de l’Eixample, el punt amb més ascensors històrics
A l’àrea central de l’Eixample s’han localitzat un 18,3 % del total d’ascensors històrics de la recerca. Els autors de la investigació han pentinat totes les illes de cases incloses entre els carrers de Balmes i Pau Claris des de la plaça de Catalunya fins a l’avinguda Diagonal. Hi han trobat 77 elevadors instal·lats en les primeres dècades del segle XX.
Els impulsors de l’estudi van triar aquesta zona en considerar que era altament probable localitzar-hi un volum elevat d’ascensors històrics. De fet, la superfície analitzada inclou dos dels eixos més nobles de l’Eixample: la rambla de Catalunya i el passeig de Gràcia.
Un 20 %, a la Gran Via i a la Diagonal
La recerca també s’ha centrat a la Gran Via i l’avinguda Diagonal, on han situat un 20,2 % del total d’ascensors. En concret, al tram de la Gran Via que va del carrer del Comte d’Urgell fins a la plaça de Tetuan se n’han trobat 29. Pel que fa a la Diagonal, l’anàlisi va des de la plaça de Francesc Macià fins a la de Mossèn Cinto Verdaguer, i se n’hi han detectat 85.
A la resta de la ciutat no s’ha fet un treball de camp tan intensiu. S’han seleccionat dues zones a la Dreta de l’Eixample i a Sant Antoni que acumulen el 25,5 % dels ascensors (107). Els altres s’han localitzat mitjançant arxius, recerca bibliogràfica o a través del Gremi Empresarial d’Ascensors de Catalunya (GEDAC). L’Ajuntament creu que a la ciutat hi ha molts més ascensors històrics. De fet, l’estudi apunta que el nombre “ha de ser considerablement elevat”.