Un enorme ram de flors vermelles presideix el centre de la sala. D'entre totes, en sobresurt una rosa blanca. És la manera que l'artista Willem de Rooij ha triat per expressar la seva relació amb el VIH. L'exposició "Perfect love" combina interpretacions metafòriques com la de Rooij amb imatges explicites fetes per fotògrafs durant els anys 80 i 90. HAN NEFKENS comissari de "Perfect love" "Hay formas en que se pueden ver personas con VIH, hay formas que són más encubiertas. Hay artistas que muestran su diario com amigos con el VIH y artistas que tienen otras formas de mostrarlo, otras formas más poéticas". Les obres intenten despertar la consciència dels visitants que no estiguin afectats directament pel VIH, i també els convida a allunyar-se'n i mirar-s'ho des de prespectives poc usuals. L'exposició l'ha organitzat la fundació ArtAids, que des de 2006 es dedica a combatre l'estigma que encara arrossega el VIH. "Lo que queremos es con el arte mostrar que el VIH existe aunque és invisible. Lo que euremos es hacer visible lo invisible y que se hable del VIH, que la gente no sienta verguenza". ADRIÀ CALVO Per a aquesta exposició, s'organitzen visites guiades per persones amb VIH, que comenten les obres i expliquen la seva experiència. La mostra estarà oberta fins al 24 de gener. Us ha informat Adrià Calvo des de la Fundació Suñol.

El virus de la sida arrossega encara avui en dia un fort estigma social. Per trencar aquestes barreres, la Fundació ArtAids i la Fundació Suñol han reunit l’obra d’una desena d’artistes que treballen o van treballar temàtiques relacionades amb la malaltia. Les obres intenten despertar la consciència dels visitants que no estiguin afectats directament pel VIH i també els convida a allunyar-se’n i mirar-s’ho des de perspectives poc usuals.

En l’exposició hi trobem interpretacions metafòriques d’artistes actuals, com l’holandès Willem de Rooij. Per expressar la seva relació amb el virus, ha decidit plantar un enorme ram de flors vermelles enmig de la sala d’exposicions, entre les quals sobresurt una rosa blanca. De Rooij tracta de mostrar així que les persones infectades viuen de forma diferenciada algunes situacions de la vida, però no deixen de ser flors tan boniques com totes les altres.

No obstant això, en la mostra també hi ha imatges més explícites preses per fotògrafs durant els anys 80 i 90, quan el virus impactava amb força arreu del món. La voluntat és mesclar diverses interpretacions sobre un mateix tema, tal com explica Han Nefkens, director d’ArtAids i comissari de l’exposició: “S’hi poden veure imatges amb infectats del VIH però també altres formes de mostrar el VIH, altres formes més poètiques. Volem confeccionar un recorregut en l’art en temps de sida a través de les creacions dels darrers 40 anys.”

L’exposició l’ha organitzat la Fundació ArtAids, que des de 2006 es dedica a combatre l’estigma associat al VIH encarregant peces a artistes internacionals que tractin sobre la malaltia. L’objectiu és conscienciar la societat i millorar l’actitud de la població vers les persones seropositives. Han Nefkens considera que el més important és que els mateixos infectats trenquin amb tots els tabús que puguin dur a sobre: “En una de les exposicions que organitzem arreu del món, un noi va escriure en el llibre de visites que, gràcies a aquella mostra, s’havia atrevit a dir-li a la seva parella que tenia el VIH. Això és un gran premi per a nosaltres.”