La Sidecar, una de les sales de programació de concerts més longeves de la ciutat, ha servit de plataforma per a molts grups de música emergents i ha contribuït a impulsar l’escena artística alternativa de la ciutat. Un dels fundadors, Roberto Tierz, es mostra orgullós de la coherència en la programació que han mantingut al llarg d’aquestes tres dècades de vida. “La sala va néixer una nit entre amics en què ens vam plantejar fer nosaltres mateixos el bar que no trobàvem a Barcelona”, explica Tierz. I dit i fet. El 13 de novembre del 1982 van obrir la Sidecar. De seguida es va veure que seria un èxit. “Els concerts i les sessions s’omplien i vam veure que no estàvem sols”, recorda Tierz.

Concert de Raiser a Sidecar el 1990

La sala es va omplir d’un públic jove, barceloní, que s’amuntegava en un espai petit per veure concerts de rock, punk i altres experiments per a, com a molt, 200 persones. Amb una distància de l’escenari tan curta que els artistes es podien, pràcticament, tocar. Al llarg d’aquests 35 anys, més de 5.000 bandes han pujat a l’escenari de la Sidecar. Molts grups d’aquí, com Sidonie, que pràcticament hi van néixer. Però també hi han actuat grans noms com The National, New York Dolls o Pete Doherthy. I alguns per al record, com el concert d’Els Surfing Sirles la nit de Reis del 2012, una de les seves últimes actuacions.

Concert de The National a la sala Sidecar el 2005

Segons Roberto Tierz la sala passa per un bon moment, tant la programació de concerts com la discoteca de nit. Tot i que el turisme s’ha apoderat de la zona, la Sidecar continua atraient un públic sobretot de la ciutat, d’entre 20 i 35 anys. La clau, creu Tierz, rau en la programació, que defuig els gustos “mainstream” de la majoria de turistes que visiten la zona.

Al llarg del mes de novembre es faran diverses festes per celebrar l’aniversari. La primera, coincidint amb el 13 de novembre, ha estat emesa per Radio 3. Al bar del Sidecar s’ha muntat un petit estudi on els periodistes Consol Saenz (Radio 3) i Bruno Sokolowicz (Scanner FM) han entrevistat a molts dels presents (el director de la sala, periodistes musicals, directors d’altres sales). Intercalades amb les entrevistes,  s’han succeït petites actuacions de 10 minuts de Josele Santiago, Xarim Aresté, Ladilla Rusa, Las bajas pasiones, Miqui Puig i Distrito 5. Aquesta veterana banda va ser la primera que va trepitjar l’escenari del Sidecar, el 31 de desembre de 1982.