Nit històrica al Palau de la Música, amb un homenatge a Victòria dels Àngels que ha comptat amb un recital d’Ermonela Jaho amb la Franz Schubert Filharmonia sota direcció de Tomàs Grau i l’estrena de la ‘Simfonia dels Àngels’ d’Albert Guinovart.

La soprano albanesa, molt estimada pel públic del Liceu, on fa poc més d’un any va meravellar amb el seu papaer a ‘Suor Angelica’ (‘Il trittico’), ha cantat cinc àries d’òperes de Puccini, entre les quals, precisament, ‘Senza mamma’, de l’esmenatada ‘Suor Angelica’. Puccini va ser un dels compositors lligats a la trajectòria de Victòria dels Àngels, com també ho és de Jaho.

‘Simfonia dels Àngels’

“La manera d’entendre la música com una cosa més espiritual que terrenal les agermana. Crec que és la cantant ideal per fer aquest homenatge”. Són paraules d’Albert Guinovart, qui va acompanyar al piano en 131 recitals la soprano catalana en els seus darrers anys de carrera. De Guinovart és ‘Simfonia dels Àngels’, un encàrrec de la Franz Schubert Filharmonia (orquestra amb seu a Tarragona) que s’ha pogut escoltar a la segona part.

La Simfonia té cinc moviments, en dos dels quals hi ha cant, que ha posat també Ermonela Jaho. “En el segon moviment empro un compàs de la ‘Seguidilla’ de ‘Carmen’, de Bizet. La Victòria dels Àngels solia cantar-la com a bis en els recitals”, detalla Guinovart. “Hi ha alguna picada d’ull a temes populars en el primer moviment, però la resta de moviments són més abstractes. M’he inspirat sobretot en les simfonies de Mahler, en què pasen moltes coses”, afegeix.

Durant la primera part la Filharmonia ha interpretat també obra orquestral, sempre de Puccini: el preludi dels tercer acte de l’òpera ‘Edgar’ i l’intermezzo de ‘Suor Angelica’.