El Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha inaugurat aquest dijous la mostra “Aigua, una exposició sense filtre”, que reivindica el dret bàsic a l’aigua potable mitjançant una trentena de dispositius interactius estructurats en quatre àrees temàtiques. Durant el recorregut destaquen els jocs, túnels i laberints, que ofereixen una experiència immersiva i alhora didàctica que explora i analitza com és la vida al planeta amb aigua i com seria sense.

Una mostra que interpel·la a tothom

L’exposició —que s’adreça tant a petits com a grans— arriba en plena crisi local i global arran de l’emergència per sequera, un moment clau per prendre consciència sobre el consum d’aigua. ‘Un futur sense accés a l’aigua’ és el títol de la secció que més s’apropa a la situació actual del planeta i reflexiona al voltant dels impactes negatius que hem deixat com a éssers humans al medi ambient. Alterar els cicles naturals, cobrir la terra amb ciment i destruir la capa d’ozó que ens protegeix són alguns exemples de les males pràctiques que hem seguit fins ara.

‘El camí. Un dia en la vida d’Aixa’, entre els interactius més impactants

La secció ‘Present sense accés a l’aigua’ mostra les realitats de persones de tot el món que ho tenen més difícil per accedir a aquest recurs essencial. Un altre apartat és ‘El camí. Un dia en la vida d’Aixa’, amb un audiovisual d’Unicef que presenta el cas de l’Aixa, una nena d’Etiòpia que cada dia ha de recórrer llargs trajectes per agafar aigua. Al costat, una cinta de córrer desafia el visitant a carregar un bidó a l’esquena i esbrinar quant de temps pot caminar en comparació amb ella. “És impossible entrar a l’exposició i sortir-ne de la mateixa forma”, ha declarat Rosalia Vargas, presidenta de Ciência Viva.

‘El camí. Un dia en la vida d’Aixa’
És impossible entrar a l’exposició i sortir-ne de la mateixa forma”
Rosalia Vargas, presidenta de Ciência Viva

L’exposició neix per difondre l’objectiu 6 de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides per al 2030: garantir la disponibilitat d’aigua potable per a tothom. La iniciativa compta amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i de Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA).