(ACN) La 42a edició de Còmic Barcelona, que se celebrarà del 3 al 5 de maig, homenatjarà el difunt Francisco Ibáñez amb una exposició comissariada per Toni Guiral. La mostra compta amb la col·laboració de la família i de l’editorial Penguin Random House, i també s’hi exposarà l’obra inèdita o que s’ha vist molt poc: “Hi haurà originals que no s’han vist mai, pàgines a llapis que estan al seu estudi, d’altres de ‘Sulfat atòmic’, la primera aventura de ‘Mortadel·lo i Filemó'”, així com “historietes inacabades d’alguna sèrie o dibuixos que va realitzar per a una empresa farmacèutica”, explica Guiral.

El comissari de la mostra ressalta que “més que una exposició serà un homenatge a algú que va fer que tot Espanya llegís còmics”, un artista que “sempre va tenir molta relació amb Còmic Barcelona, ja que venia cada any i formava unes cues impressionants, a més de guanyar el gran premi o il·lustrar el cartell”. La mostra estarà dividida en tres parts: ‘L’Ibáñez dels lectors’, ‘L’Ibáñez de la professió’ i ‘L’Ibáñez més íntim’, amb material que també provindrà dels seus seguidors i aficionats a qui es demanarà que enviïn fotos, dibuixos i altres documents relacionats amb el dibuixant.

Trini Tinturé, ‘Mad Max’ i les bruixes, protagonistes de les altres exposicions

La guanyadora del Gran Premi de Còmic Barcelona del 2023, Trini Tinturé (Lleida, 1935-2024) serà la protagonista d’una de les exposicions. La mostra “Trini Tinturé, encantadora de vinyetes” és una revisió de tota l’obra de l’autora, que va formar part de la generació dels 50, amb obra a Anglaterra, Holanda i Alemanya, creadora del personatge d”Emma és encantadora’. Oferirà originals i algunes reproduccions dels seus treballs per a publicacions romàntiques i de fades en editorials espanyoles.

Coincidint amb el mes de l’estrena de l’esperada pel·lícula ‘Furiosa: de la saga Mad Max’, una exposició homenatjarà la saga ‘Mad Max’ i agruparà artistes de diverses generacions que pertanyen en l’àmbit del còmic i la il·lustració.

Una altra mostra col·lectiva que podrà veure’s al Còmic Barcelona serà “Bruixes”, amb la figura de la bruixa com a temàtica central. ‘Aquelarre il·lustrat’ reuneix una trentena de bruixes, de trajectòria vinculada al còmic, el disseny i la il·lustració.

El saló estrena nova secció, ‘Utopia’

Meritxell Puig, directora general de FICOMIC, ha anunciat l’estrena de la secció ‘Utopia’ dedicada a la fantasia i la ciència-ficció. Karen Madrid, coordinadora d”Utopia’, ha apuntat que la nova secció tindrà un espai físic al saló amb representació de les editorials especialitzades en el gènere fantàstic com Minotauro o Puck, que presentaran les seves novetats i portaran autors reconeguts. “Era necessari tenir aquest apartat de literatura amb els vincles que té amb el món del còmic”, ha recalcat.

A la secció, tindran protagonisme escriptors i il·lustradors que han treballat en projectes de gènere, incloent cobertes de llibres fantàstics. Per exemple, l’il·lustrador Tomás Hijo tindrà presència en el saló a través d’una exposició de la seva obra.