Després d’una edició inusual a La Pedrera – Casa Milà, la fira LOOP torna al model d’origen i s’instal·la, durant tres dies, a l’Hotel Almanac de la Gran Via. La branca professional del festival LOOP té lloc els dies 15, 16 i 17 de novembre en habitacions de tres plantes de l’hotel amb obra de 43 creadors. Algunes de les videocreacions han estat a la Biennal de Venècia i la de Lió, mentre que d’altres han estat guardonades a festivals com la Berlinale o el Sundance.

A més de propostes de cinema documental, vídeo experimental o animació, hi ha també creacions fetes amb intel·ligència artificial (cas de ‘Blue Moon’, de Marianne Simnett) o realitat virtual. “El videoart evoluciona amb els canvis en les noves tecnologies “, explica Carolina Ciuti, directora artística del LOOP.

Un frame de ‘Blue moon’, de Marianne Simnett

El cos com a mitjà d’expressió

Tot i que les temàtiques que tracten les videocreacions són molt variades, enguany s’observa una forta presència del cos com a mitjà d’expressió. “Moltes propostes són documentació de performances o vídeos on els artistes posen el seu cos, sovint d’una forma íntima i en l’àmbit domèstic”, afirma Carolina Ciuti. En aquesta línia hi ha treballs com ‘Homenagem a George Segal’, de Lenora de Barros.

Paral·lelament a la fira tenen lloc les LOOP Talks, on professionals debaten sobre la producció, la comercialització i el col·leccionisme de videoart. A més, es lliura el Premi Fira LOOP a l’obra més ben valorada per un jurat. La galeria que presenti l’artista guanyador participarà en l’edició 2023 de la fira. Les obres mereixedores del Premi Fira LOOP d’Adquisició, al seu torn, seran dipositades a la col·lecció del MACBA.