La Festa Major del Poblenou arriba aquest any al 150è aniversari. L’efemèride té l’origen en les festes que la parròquia del Taulat va començar a celebrar el 1872 i que van anar agafant importància respecte a les altres festes de la zona. Segons la periodista Maria Favà, fins llavors la majoria de festes de Sant Martí —aleshores encara independent de Barcelona— se celebraven al novembre.

La rambla del Poblenou el 1958. Fotografia d’autor desconegut de l’Arxiu Històric del Poblenou.

La sortida de la fàbrica dels Lumière del Poblenou

Tot i que no hi ha gaires documents audiovisuals dels primers anys de festa, sí que existeixen dues gravacions de L’Aliança del Poblenou en què es poden veure els veïns a l’entitat a començaments de segle XX i als anys 40. Favà explica que la importància d’aquests documents està a veure “els vestits, els barrets i l’actitud de la gent, que ja parla molt de com era el barri”.

La periodista i investigadora de la festa major assegura que “el clip de començaments de segle és, salvant les distàncies, com la sortida de la fàbrica dels Lumière però al Poblenou“. Es tracta d’un vídeo que, segons Favà, la Filmoteca ha atribuït als germans Baños.

La pubilla i la “miss”

Favà assegura que durant anys la festa major va estar marcada per la rivalitat entre l’Ateneu Colón i L’Aliança del Poblenou. El primer escollia la pubilla del Poblenou, que després anava al concurs de pubilles de Catalunya, mentre que L’Aliança “s’havia de conformar a triar la ‘miss'”, reconeix. “Per a nosaltres era més nostrada la ‘miss'”, explica Favà.

Elecció de la pubilla del Poblenou, el 1935. Fotografia d’autor desconegut de l’Arxiu Històric del Poblenou

Una festa que recupera vitalitat

Favà assegura que tot i que durant anys —als anys 70— la festa va perdre embranzida per la crisi de les entitats, sempre hi hagut ball, berenars populars i firaries. Reconeix però que en els últims anys la Festa Major del Poblenou “està tornant a agafar força” i s’està situant al nivell d’altres festes de Barcelona.

Festes majors a Barcelona 2022: troba la festa del teu barri en el mapa
A banda de la Mercè, Barcelona acull 16 festes majors en barris com el Poblenou i Horta al setembre