L’Internet de les coses ja no és una novetat ni tampoc un objectiu a llarg termini: la tecnologia que permet la connexió entre objectes i la gestió intel·ligent de ciutats ja està en marxa. Zebra Technologies ha desenvolupat una infraestructura per facilitar el control i el maneig de diversos dispositius, la qual permet, per exemple, controlar la temperatura i humitat del vi al celler. Actualment es pot instal·lar un xip al cul de l’ampolla i un altre a l’estructura que la sosté, però l’objectiu és integrar els dos dispositius en un, i incloure un xip minúscul a l’etiqueta de la botella.

Valik Solorzano, director de Platform Engineering de Zebra, ha explicat que “la companyia no mira cap a l’usuari final, sinó cap a les empreses i la logística”. El seu avantatge és que treballen mitjançant la tecnologia de comunicació de camp proper (en anglès NFC, Near Field Communication) i el protocol estandarditzat CoAP (les sigles de l’anglès Constrained Application Protocol), que redueix el consum de bateria i que usen altres empreses com Cisco Systems.

Philips, soci de Cisco Systems, té a punt un sistema d’enllumenat decoratiu interactiu per a les ciutats que l’any vinent està previst que s’instal·li a Amsterdam i, ben aviat, es proposarà per a Barcelona. L’objectiu és que els ciutadans puguin activar durant uns minuts llums decoratius de la ciutat, de colors per exemple, que permetin una transformació suau de l’ambient en un espai concret. Gil Soto, de Philips Lighting Solutions, ha explicat que aquest sistema permetria la redistribució de la gent al carrer o destacar zones habitualment buides, i es podria aplicar juntament amb nous models de negoci. Aquest sistema permetria, doncs, ampliar els canvis en il·luminació a les ciutats que es fan en època nadalenca o en dies destacats.

Schneider presenta un software per gestionar les ciutats de forma intel·ligent, que ja s’utiltiza a Rio de Janeiro, al Brasil. A partir de sensors instal·lats en diferents punts de la urbs, permet el control de la contaminació, el trànsit als carrers, els accidents, la il·luminació o els aparcaments de bicicleta.

Una altra de les empreses que ha participat a l’IoTWF és Qualcomm, que ha explicat els diferents usos del rellotge intel·ligent Toq, presentat aquest setembre. L’eina, amb pantalla tàctil, a més de gestionar les trucades i els missatges de text del mòbil, també es pot sincronitzar amb aparells i aplicacions de Qualcomm Life. Un aparell que, ben aviat, permetrà controlar la màquina de cafè, la televisió o la il·luminació de casa.

El Congrés, que se celebra a l’Hotel Arts de Barcelona, té lloc del 29 al 31 d’octubre.