Tot i que és una de les ciutats més cares del món, Barcelona ofereix cada dia un munt d’activitats a les que tothom es pot apuntar sense pagar ni un duro. Hi ha blogs que recopilen i difonen tota aquesta oferta, no només d’espectacles gratuïts sinó també de grups que s’organitzen per rebre mostres de productes o entrar gratis a les discoteques.

Hi ha com a mínim tres blogs dedicats a l’agenda d’espectacles gratuïts a la ciutat. Un dels més complets és el del periodista Josep Maria Serra, que des de fa 10 anys elabora l’agenda cultural de La Vanguardia i des de fa alguns menys tria i publica en aquest blog aquelles propostes on no es cobra entrada. Serra ha deixat d’actualitzar el blog durant tres setmanes per motius personals, però la corresponent pàgina de Facebook segueix activa aquests dies.

Una alternativa escrita sobretot en anglès és el blog Barcelona Sin Duro, que recull no només espectacles d’accés lliure sinó també altres ofertes, per exemple, per menjar sushi gratis. La tercera agenda gratuïta seria BarcelonaGratis.com, que classifica els espectacles en una desena de categories, des de les exposicions fins a les festes i concerts, tot i que en algunes d’elles no hi ha encara res publicat (com al seu compte de Twitter).

Sindinero.org es presenta com “una web modesta que vol lluitar contra el consumisme i fomentar el gratuït davant del monetari”. A més d’agenda d’activitats d’oci gratuïtes a Madrid i a Barcelona, actualitzada de forma més aviat irregular, recull alguns enllaços amb propostes per viatjar gratis, formar-te pel teu compte o participar en bancs d’intercanvi de temps.

Al blog Bueno Bonito Barato Barcelona també hi ha moltes recomanacions d’activitats gratuïtes, tot i que també hi pots trobar recomanacions de bars i restaurants de qualitat més o menys econòmics, mercats de carrer que combinen el caràcter popular amb el disseny o ofertes de qualsevol mena recollides d’Internet. Recullen propostes dels lectors i, de fet, moltes de les entrades es basen en recomanacions que els han fet arribar.

Busca a Facebook

A Facebook, també hi ha un usuari anomenat Barcelona Gratis que informa d’espectacles gratuïts i també ofereix descomptes, per exemple, per comprar roba en un determinat “outlet”. Té 3.500 “amics”.

Però el veritable fenòmen dins d’aquesta xarxa social és la pàgina “Salir de fiesta en Barcelona gratis”. La segueixen prop de 65.000 persones i, mitjançant Facebook i el web You Barcelona, mou una llista VIP per entrar gratis un dia determinat en una discoteca determinada. S’entén que el seu promotor ha arribat prèviament a un acord amb els propietaris per omplir-los el local, amb la condició que tots els convidats hi puguin entrar gratis.

Mostres i manualitats

No totes les propostes de gratuïtat van adreçades a sortir a la nit. De fet, la xarxa és el millor canal per rebre productes que s’ofereixen gratuïtament com a acció de màrqueting. En trobaràs molts exemples al web Regalos y Muestras Gratis, al qual també et pots subscriure via Twitter per rebre periòdicament noves ofertes.

El web Bueno, bonito y barato recull tota mena de propostes de decoració, vestuari o maquillatge que hom pot fer realitat amb les seves mans i pràcticament sense pressupost. Inclou instruccions per fer manualitats força originals i, aquests dies, moltes idees per decorar la casa i disfressar-se per Halloween.

Cada dia, dins el programa ‘Connexió Barcelona’, et mostrem un blog, producte o servei web d’interès per a la gent de Barcelona. Per llegir una altra d’aquestes ressenyes, fes clic aquí.