La Caixa ha iniciat aquest dimarts a la Bonanova la construcció del CaixaResearch Institute, el primer centre de recerca especialitzada en immunologia de l’estat i també un dels primers d’Europa, amb la col·locació de la primera pedra. L’equipament suposa una inversió de 100 milions d’euros, s’aixecarà en una superfície de 20.000 m² i hi treballaran uns 500 professionals. El 2025 està previst que finalitzin les obres del primer mòdul i pugui acollir els primers grups de recerca.

La llicència d’obres majors per al projecte es va aprovar a finals del mes de setembre i suposarà la creació d’una nova plaça pública sobre la ronda de Dalt —al carrer de Teodor Roviralta— que connectarà el CaixaResearch Institut amb el CosmoCaixa.

Primera pedra i càpsula del temps

El director del projecte científic del CaixaResearch Institute, Josep Tabernero; el president de la Fundació la Caixa, Isidre Fainé, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, han participat en l’acte de col·locació de la primera pedra.

A banda, també han introduït una càpsula del temps amb diversos objectes simbòlics com els diaris de la jornada, unes monedes, un facsímil fullet del 1932 de l’Institut Antituberculós Francesc de Moragas, el plànol del nou centre de recerca, una pipeta de laboratori i la reproducció d’un panot de Barcelona.

“Fita en la història de la recerca del país”

El CaixaResearch Institut permetrà avançar en el coneixement i la comprensió dels processos del sistema immunitari i el seu paper en la salut global i en les malalties infeccioses, oncològiques i neurològiques. El president de la Fundació la Caixa, Isidre Fainé, ha assegurat que es tracta d’un dia important en la història de la institució i “una fita històrica de la recerca del país”.

L’alcalde ha reivindicat “la capitalitat científica de Barcelona” que excel·leix en la capacitat de produir, retenir i atreure talent. També ha assegurat que la ciutat guanya un centre de recerca avançada punter que posa el focus en la salut, però també un nou espai urbà que es generarà amb la plaça urbana.

De la seva banda, el director del centre, Josep Tabernero, ha assegurat que serà un entorn de recerca d’avantguarda en l’especialitat de la immunologia, una disciplina clau per al desenvolupament de tractaments diana davant de cèl·lules canceroses, virus o bacteris.

Un dels fitxatges que ja ha fet el CaixaResearch és Antoni Ribas, el director del Parker Institut for Cancer Immunotherapy de la Universitat de Califòrnia, com a president del comitè assessor.

Projecte sostenible i eficient energèticament

El complex arquitectònic integrarà dos edificis i una pèrgola que definirà l’espai d’accés. El projecte, a càrrec de TAC Arquitectes, s’ha dissenyat amb criteris d’eficiència energètica. El CaixaResearch generarà l’energia sostenible amb plaques fotovoltaiques i sondes geotèrmiques.

També tindrà un sistema per a l’aprofitament de l’aigua de la pluja per al reg i l’ús intern. A banda, preveu ampliar les zones verdes amb la creació de cobertes vegetals i paisatgisme amb vegetació.