El primer centre especialitzat en immunologia de l’estat espanyol obrirà portes a Barcelona el 2025. De fet, el CaixaResearch Institute serà un dels primers centres dedicats a la immunologia d’Europa. L’objectiu, avançar en el coneixement i la comprensió dels processos del sistema immunitari i el seu paper en la salut global i en les malalties infeccioses, oncològiques i neurològiques.

Aquest precís sistema de reconeixement permet diferenciar les pròpies cèl·lules de tota la resta, capacitat que el converteix en candidat per al desenvolupament de tractaments diana davant de cèl·lules canceroses, virus o bacteris, entre d’altres.

El futur institut també generarà un ecosistema estable de col·laboració entre els quatre centres de referència amb els quals la Fundació la Caixa té especial vinculació, que són l’Institut d’Investigació de la Sida (IrsiCaixa), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC).

Les obres començaran aquest mes de juny

Aquest mes s’iniciaran les obres per enderrocar l’edifici preexistent, al carrer de Manuel Ramon, davant del CosmoCaixa. La previsió és que el segon semestre d’aquest any es comenci a construir l’edifici, el projecte arquitectònic del qual desenvolupa TAC Arquitectes. El 2023 engegarà el procés d’atracció i reclutament de talent, el 2024 s’obriran els primers espais i el 2025 s’acabarà la construcció i l’adequació de les instal·lacions científiques. L’edifici tindrà aproximadament 19.000 m2 de superfície útil i disposarà d’espais i equipaments de primer nivell. 

La Fundació la Caixa preveu una inversió superior als 60 milions d’euros entre la construcció de l’edifici nou i el seu equipament.