XAVIER DUACASTILLA, projecte Handiwheel "Hola. Sóc l'inventor del concepte Handiwheel. Es tracta d'agafar un patinet convencional elèctric, transformar-lo i adaptar-lo de manera que es pugui posar i treure d'una cadira de rodes manual, i així tenir més autonomia." ÒSCAR MARTÍNEZ, Rockin' Tech-projects "Hola, sóc Òscar Martínez, de Rockin' Tech-projects. Aquest projecte meu és un baix d'una sola corda, que tocar és molt més fàcil perquè permet programar l'escala que pots fer i sempre sona bé." Són alguns dels exemples dels projectes dels 30 inventors que avui s'han reunit a la Mini Maker Faire. Barregen les noves tecnologies i la robòtica amb una filosofia que integra una gran dosi de creativitat i de reciclatge, tot amb la intenció de compartir les creacions amb qualsevol persona del món. Sota llicències Creative Commons, molts dels invents aquí presents els pot reproduir qualsevol que hi tingui interès. Una filosofia, lluny de la comercialització imperant, que ells defensen a capa i espasa. XAVIER DUACASTILLA, projecte Handiwheel "Com a 'maker', com a persona creativa, pensar que la meva idea pot estar ajudant una persona que té problemes de mobilitat al Perú, a Colòmbia o en qualsevol altre país on una cadira elèctrica val molts diners, a mi m'omple totalment." ÒSCAR MARTÍNEZ, Rockin' Tech-projects "Donar a conèixer el que has fet. Molta gent s'hi interessa i vol fer alguna cosa similar. I si no fos per la comunitat que hi ha al darrere, potser jo tampoc no ho podria haver fet." Però aquesta fira dels inventors oberta a tots també serveix per fer dentetes als més menuts de la casa. ELENA PLA "Fins ara hem fet manualitats, però si a més a més podem veure gent que fa manualitats d'aquest nivell, segur que millorem i ampliem el nostre ventall de possibilitats". Sembla que aquest pot ser el futur tant de la robòtica com d'un nou model col·laboratiu de fer i de vendre coses.

La Mini Maker Faire és una trobada en què inventors, creadors i “makers” poden mostrar la feina feta i interactuar amb altres col·legues sobre diferents projectes. Aquest és el segon any que es fa a Barcelona, al davant del local dels Makers of Barcelona (MOB), al carrer de Bailèn. Una trentena de creadors han exposat els singulars projectes, alhora que han compartit coneixements entre ells i amb totes aquelles persones interessades a aprendre i crear, ja que l’entrada és gratuïta.

Durant la jornada, per exemple, s’ha pogut veure com es pot millorar la mobilitat i la vida de les persones amb alguna disminució funcional a partir de l’ús de material quotidià reutilitzat. És el cas del projecte de Xavier Duacastilla, amb Handiwheel, aquest barceloní aconsegueix acoplar un patinet elèctric (es pot aconseguir un a partir dels 200 euros) a la cadira de rodes i aconseguir un cadira de rodes elèctrica que al mercat es pot trobar per uns 2.000 euros. Ell explica a tots els interessats en aconseguir un Handiwheel, com realitzar els ancoratges perquè el vehicle sigui viable. Aquest és un exemple de la filosofia última dels ‘makers’, inventar i compartir aquests avenços amb el món, uns usuaris que a més acaben  perfeccionant amb les seves idees la Handiwheel.

Un altre exemple d’aquests inventors ‘altruistes’ el trobem en l’Òscar Martínez i el seu Rockin’ Tech Projects. El seu creador ens comenta que sempre ha estat una mica dròpul per aprendre a tocar la guitarra i estudiar solfeig. Perquè no crear una guitarra amb només una corda? Amb tecnologia basada en la del Theremin i amb un ‘hack’ en Arduino la seva guitarra meravella als present amb una música electrònica complexe i aparentment senzilla.

Es tracta d’una trobada en què, a més d’apropar-se i descobrir les innovadores propostes dels expositors, es pot participar en un interessant programa que inclou activitats, tallers i debats.

A més, gràcies a les llicències Creative Commons, molts dels invents presentats poden ser reproduïts per qualsevol que hi tingui interès, la qual cosa s’allunya de la vessant més comercial del món tecnològic.