Trucar a Girona des de Barcelona, costarà aviat el mateix que trucar a Londres, Amsterdam o París. Aquest és l'objectiu de la Comissió Europea que té la intenció d'eliminar progressivament la denominada itinerància en els serveis i unificar el mercat de la telefonia. Un bon exemple és la diferència de preus entre uns països i els altres que, en alguns casos, és de fins a vuit vegades més gran. Espanya se situa com el quart estat més car amb més de 13 cèntims al minut mentre la mitjana comunitària se situa just per sobre dels 9. JAVIER FORTALEZA, tècnic de consum de la Unió de Consumidors de Catalunya "Amb la eliminació del 'roaming' s'estableix un preu unitari i llavors les operadores no tenen aquesta llibertat de quan l'usuari surt del seu país, poder cobrar el preu que lliurement s'estableix." JOAN SOLÉ, degà del Col·legi d'Enginyers de Telecomunicació de Catalunya "Primer van ser les tarifes de telèfon, la tarifa plana, després van ser les tarifes d'Internet, van anar baixant, també tarifa plana, i ara li toca a la telefonia mòbil, que també tenim tarifes planes, i ara li tocarà al 'roaming' que quan passis a l'estranger seguiràs tenint una tarifa decent." De fet, per a 2014 s'han establert ja tarifes unificades i més assequibles.Trucar costarà 19 cèntims per minut, rebre una trucada pujarà 5 cèntims, enviar un sms 6 cèntims per missatge i quan ens connectem a internet pagarem 20 cèntims per mega descarregat. També la nova Llei de Telecomunicacions aprovada pel govern espanyol hauria d'ajudar a abaratir preus. JAVIER FORTALEZA, tècnic de consum de la Unió de Consumidors de Catalunya "Poder invertir en infraestructura i que s'obri una mica el sector, el mercat a altres companyies... això sí que provocarà un mercat lliure real i podrà abaratir i repercutir positivament en el consumidor." JOAN SOLÉ, degà del Col·legi d'Enginyers de Telecomunicació de Catalunya "L'Estat el que vol és tenir unes comunicacions o uns sistemes de comunicació universals que es diu: que tothom hi tingui accés i a uns preus raonables perquè es considerà que això és un bé públic." La previsió és que el denominat "roaming", és a dir la itinerància en el servei, acabi desapareixent l'any 2016.

La vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de l’Agenda Digital, Neelie Kroes, té com a objectiu posar ordre al mapa de telecomunicacions europeu. La meta és aconseguir homogeneïtzar els 28 mercats que hi ha al vell continent i que l’usuari se’n beneficiï amb unes tarifes reduïdes. En l’actualitat es poden trobar diferències de fins a gairebé vuit vegades entre el país més car, Holanda (14,7 cèntims/minut), i el més barat, Lituània (1,9 cèntims/minut). D’aquí se’n deriven la sèrie de mesures que des de Brussel·les es volen dur a terme durant els propers tres anys.

Per al 2014 es fixen preus més assequibles

D’aquí a dos anys, trucar a qualsevol altre país de la Unió Europea costarà 19 cèntims per minut; rebre una trucada valdrà 5 cèntims; enviar un SMS, 6 cèntims per missatge; i quan ens connectem a Internet pagarem 20 cèntims per cada mega descarregat.

Tot i que la fi definitiva del “roaming” està establerta per al 2016, la Comissió insta les operadores del continent a arribar a acords entre si per tal que els ciutadans paguin el mateix quan canviïn de país. Es calcula que, el 2014, uns 17 països podrien tenir acords tancats, cosa que suposaria un 70% de la població. En cas que no fos així, Brussel·les amenaça les operadores amb la p0ssibilitat que, quan els usuaris viatgin a l’estranger, puguin escollir lliurement la xarxa de la companyia més econòmica en lloc de mantenir-se lligats a la del seu país com fins ara.

Com a noves mesures, també s’obligarà les companyies a alliberar automàticament els terminals un cop s’acabi el contracte de permanència amb l’usuari. I els contractes seran més clars i senzills, amb la idea que els europeus puguin escollir la millor oferta fàcilment.

La nova llei espanyola de telecomunicacions

L’Estat espanyol se situa com el quart país més car de la Unió Europea, amb 13,3 cèntims al minut per trucada en itinerància. Aquesta ha estat una de les raons per les quals el Govern ha aprovat la nova legislació del sector de les telecomunicacions, per abaratir preus. La nova llei fomenta la inversió en infraestructura i afavoreix l’entrada al mercat de nous operadors que, encara avui, depenen en excés del lloguer de les instal·lacions de Telefónica al territori.