Asseure's al terra d'un vagó dels ferrocarrils, escoltar música sense auriculars, fer un grafit a les instal·lacions o ratllar els vidres d'un comboi són pràctiques incíviques de les quals poden alertar els mateixos usuaris. A través de l'aplicació mòbil dels FGC, el viatger especifica el tipus de comportamanent incívic, en té 12 per escollir, i en detalla la localització. L'alerta s'envia al Centre de Comandament Integrat de la companyia, que és qui decideix com actuar. ENRIC TICÓ, president dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya "De moment, no la plantegem com una eina de denúncia, sinó com una eina informativa perquè pensem que la responsabilitat final és nostra i no del ciutadà." El protocol preveu avisar els usuaris que cometen l'actitud incívica, per exemple, a través de la megafonia del vagó o dels interventors. En cas que no corregeixi el comportament, la sanció és de 100 euros, i de 200 si es tracta d'un reincident. LLUÍS RECODER, conseller de Territori i Sostenibilitat "És una aplicació innovadora que vol protegir un bé públic, i jo crec que en un futur pot ser perfectament exportable a Rodalies, si TMB vol exportar-ho a busos i metro, Si això funciona, ho compartirem." L'incivisme costa més de dos milions d'euros l'any a Ferrocarrils de la Generalitat. L'empresa assegura que atrapa el 70% dels incívics gràcies a les càmeres i els agents de vigilància.

Fins ara, l’aplicació mòbil dels FGC donava informació dels horaris, les línies i l’estat del servei. Amb el servei alerta incivisme, l’usuari pot avisar de seients bruts, passatgers que no respecten els seients reservats, gent que seu a terra, vidres ratllats, grafits als vagons, persones que escolten música sense auriculars, usuaris que fumen, llençament de pedres contra el tren, viatgers que no paguen el bitllet, brutícia o la presència de captaires, músics i venda ambulant. Després de triar la incidència que es vulgui alertar, s’introdueix la línia, el recorregut i el vagó on s’ha vist.

Les alertes estaran geoposicionades en un mapa i es transmetran a temps real des de l’aplicació al Centre de Comandament Integrat.Depenent de la infracció, s’aplicarà un protocol d’actuació.