Aquest casc llegeix i interpreta els senyals neuronals amb finalitats mèdiques. L'estudi Ànima Barcelona l'ha redissenyat abans no es comenci a produir de forma industrial. DIEGO QUIROGA, cofundador d'Ànima Barcelona "Semblaven més productes de tortura que de tipus mèdic. El que hem fet és donar-li un aspecte esportiu, més amable." El casc ha estat premiat a la fira de disseny de Shenzhen, en què participen estudis d'arreu del món. No és casualitat que Ànima Barcelona rebi premis a la Xina: a mesura que les marques per a les quals treballen hi han anat traslladant la producció, ells també s'hi desplacen cada cop més i, ara mateix, el 70 % dels seus clients són fabricants xinesos. Fa 12 anys que hi viatgen sovint i han après a tractar amb ells. JOAN MANUEL BAQUÉS, cofundador d'Anima Barcelona "Els clients asiàtics valoren molt positivament un tracte que vagi més enllà del 'business'. En xinès, ells en diuen 'guanxi'. I és aquesta relació tan propera que nosaltres, en la distància, hem de poder oferir als clients que es troben a l'altra banda del món." A la fira de Shenzhen també han reconegut com a producte més innovador aquesta moto elèctrica dissenyada per Ànima. L'espai alliberat en no dur dipòsit de benzina serveix per desar-hi el casc i també per a una connexió USB. La moto es fabrica a Figueres, però es diu Volta BCN. I és que aquest estudi barceloní porta la marca de la ciutat allà on va. DIEGO QUIROGA, cofundador d'Ànima Barcelona "Una de les nostres primeres pàgines de catàleg o de web és dir que som de Barcelona. Posem unes imatges de Barcelona. Diem que és una 'design capital', una capital del disseny.... això és molt important perquè, a més de ser cert, és una cosa que ells coneixen. Identifiquen Barcelona com una ciutat mediterrània i culturalment molt avançada."

Els fundadors d’Ànima Barcelona són Diego Quiroga i Joan Manel Baqués, dos joves emprenedors barcelonins, exalumnes d’ELISAVA, que estan triomfant a la Xina. L’empresa va néixer el 2002 però van començar a treballar-hi dos anys més tard, quan una de les empreses per a les quals treballaven va traslladar la producció al país oriental. Ara el 70 % dels seus clients són fabricants xinesos.

Dos productes premiats

Una història empresarial d’èxit que s’ha vist reconeguda amb els dos guardons més importants de la Fira Internacional de Disseny Industrial de Shenzhen: el premi al millor estudi i també el premi al producte més innovador.

El primer guardó l’ha aconseguit gràcies al disseny d’un casc de monitorització neuronal que llegeix i interpreta els senyals neuronals amb finalitat mèdiques, com per exemple, el diagnòstic i la detecció de diferents patologies. El valor afegit, segons els seus creadors, és que han aconseguit donar-li un aspecte esportiu i més amable. “La majoria dels ginys que hi ha semblen gairebé més productes de tortura, que no pas de tipus mèdic”, assegura Quiroga.

L’altre producte premiat com el més innovador és la motocicleta elèctrica VOLTA BCN. L’espai del dipòsit de benzina serveix per desar-hi el casc i hi han incorporat una connexió USB. La moto es fabrica a Figueres però duu el nom de la capital catalana pel seu reconeixement internacional.

La marca Barcelona com a capital del disseny

L’estudi té molt present que la marca de la ciutat és una de les millors cartes de presentació. Per això l’han incorporat al nom de l’empresa i d’algun dels seus productes.

Els dos emprenedors també viatgen sovint al país asiàtic i han après a tractar amb ells, i fins i tot, parlen una mica de xinès.