El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha recollit el guardó del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona, un ens creat l’any 1998 que actua com a plataforma d’interlocució per a la millora del benestar dels gitanos que viuen a la ciutat. Asens ha recordat que encara queda molta feina per fer des de les institucions, però que cal seguir lluitant per recuperar la memòria històrica del poble gitano. “No podem oblidar tot el que han patit”, ha afegit.

El premi del Departament de Treball, afers socials i famílies l’ha recollit la consellera Dolors Bassa, que ha agraït l’assistència dels presents a l’auditori del CaixaForum i n’ha remès el mèrit. “Seguirem treballant amb els gitanos, i vull ressaltar que al nostre equip ja n’hi ha 34 de contractats”, ha assegurat. El motiu del guardó és el Pla integral del poble gitano de Catalunya, que va desenvolupar el mateix departament l’any 2005, amb l’objectiu de millorar els resultats de les polítiques referents a la població gitana. Ha explicat que estan tancant el tercer pla, de 2014-2016, i estan treballant en el proper.

S’ha donat un tercer premi FAGIC a Anna Simó, vicepresidenta del Parlament de Catalunya, una de les impulsores de la Declaració del Parlament de Catalunya de reconeixement i persecució del genocidi del poble gitano, de l’any 2007. També va contribuir en el desenvolupament del pla integral. És per això que la comunitat gitana la coneix popularment com “la consellera del poble gitano”, i així ho han fet constar en l’acte.

A banda dels organismes i personalitats polítiques premiades, però, han destacat els guardons atorgats als activistes Manuel Heredia, José Santos, Manuel Fernández i Juana Fernández. Heredia va ser el primer president de la FAGIC, entre els anys 1991 i 2006, i un dels fundadors de l’entitat. Ha reconegut la feina de les institucions catalanes i barcelonines, però ha reiterat que volen ser part del Parlament i de l’Ajuntament. “No representaran tots els ciutadans fins que no hi hagi gitanos”, ha afegit.

El premi a José Santos fa referència a la seva tasca com a activista i defensor del poble gitano, com també al càrrec de president de la FAGIC, que va ocupar des del 2006 fins a 2013.  Ha destacat, també, en la lluita pel dret dels gitanos a un habitatge digne i ha desenvolupat propostes per incentivar la formació del joves. Santos ha assenyalat que encara “falten més polítiques d’integració”. Manuel Fernández, que no ha pogut assistir a la cita, ha estat guardonat especialment per la seva implicació amb el poble gitano del barri de la Mina.

Finalment, s’ha entregat un novè premi a Juana Fernández, que va participar en la fundació de la federació i ha estat una activista destacada des dels anys noranta. Actualment és membre del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona, i ha treballat pels Ajuntaments de Santa Coloma de Gramanet i de Badalona. “Si deixem de ser gitanos, no som ni ‘chicha ni limoná'”, ha dit al rebre el guardó.