(ACN/Redacció) La xarxa d’investigació de bòlits i meteorits del CSIC, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, està estudiant el bòlid artificial que va sobrevolar el cel de bona part de Catalunya divendres pels volts de les onze de la nit, passant per Girona i Barcelona. L’astrofísic Josep Maria Trigo, investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC-IEEC), apunta que “si fos un míssil, procediria d’una zona sobre l’estat francès”. De fet, els investigadors treballen amb la hipòtesi que es tracta d’un míssil balístic provinent de França.

Trigo ha explicat que no és la primera vegada que s’observa un bòlid semblant a Espanya. Les seves característiques, ha dit, són molt semblants al míssil M51 (sense càrrega nuclear) que el 18 de novembre del 2023 també va llançar França i que va originar una estela visible des del golf de Biscaia. Trigo ha afegit que en casos com aquest “és important donar una explicació i, sobretot, predir-ho per no causar confusió i preocupació entre la gent”.

El bòlid desapareix al sud del País Valencià

Diversos astrònoms col·laboradors del CSIC van detectar el punt de llum ahir a la nit que sorgia de França. Va sobrevolar diverses localitats de Girona i Barcelona, es va endinsar al mar de les Balears i va acabar el recorregut al sud del País Valencià.

El bòlid el van captar càmeres a Esparreguera, Benicàssim (mont Bartolo) i Castelló. Només fa dos dies, el 28 de març, es va detectar de matinada un altre bòlit esporàdic al cel d’Occitània captat per observadors a Breda i Corbera de Llobregat.

Què és un bòlid?

Un bòlid o bola de foc és el nom amb el qual s’anomena el fenomen lluminós que es produeix quan una roca d’origen interplanetari penetra a l’atmosfera terrestre. Aquests casos són bòlids naturals. Un d’artificial podria ser un tros de ferralla espacial, per exemple.