Robots construïts amb peces de lego. La seva missió: actuar davant d'un possible desastre natural. Queda clar que només és un simulacre, però els joves programadors tenen números de convertir-se en els futurs enginyers del país. La First Lego League els serveix per treure conclusions de cara a un futur professional. JOAN FERRER, participant "Estudiar alguna cosa d'informàtica segur. Robòtica, no ho sé, perquè... A veure: això diuen que és robòtica però no deixa de ser Lego!" A banda del concurs de robòtica, els 64 equips també han presentat un projecte científic relacionat amb les catàstrofes naturals. Els participants tenen entre 10 i 16 anys. GUILLEM QUÍLEZ, participant "És un refugi perquè la gent es resguardi quan hi hagi una erupció volcànica i està fet de mig metre de titani, així no es fon qual la lava el toqui, i mig metre de formigó, ja que és un bon aïllant tèrmic." AXEL TELKAMPER, participant "El nostre projecte es basa a comptar les persones que entren dins d'un edifici. Així, si hi ha un terratrèmol, podem saber quanta gent hi ha dins i podem ajudar el servei d'emergències." SERGIO DELGADO, subdirector de Protecció Civil de la Generalitat "Vivim en una zona segura respecte als desastres naturals, però hi ha emergències que poden ser possibles. Des de petits és bo educar aquesta cultura preventiva." Els sis equips guanyadors d'aquest cap de setmana obtenen el bitllet per participar a la gran final estatal que també es disputarà a Barcelona el 23 de març.

La vuitena edició de la First Lego League pretén fer descobrir als joves participants com es pot actuar quan els desastres naturals deixen anar tota la seva força. Així doncs, els equips competeixen per aconseguir que els robots superin un seguit de proves i situacions que es podrien donar en cas d’una catàstrofe natural.

A banda del concurs de robòtica, els 64 equips també han presentat un projecte científic relacionat amb les situacions devastadores. El jurat ha comptat amb la presència de Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. Delgado explica que malgrat que Catalunya és una zona segura respecte als desastres naturals, de tant en tant hi ha situacions d’emergència en què convé tenir una educació preventiva. “Hi ha hagut grups que han presentat projectes que es poden traslladar a la realitat“, reconeix Delgado. Alguns exemples dels treballs que han exposat els participants són un mecanisme que permet fer recompte de les persones exactes que entren i surten d’un edifici per saber com actuar en cas d’evacuació, o un refugi de titani i formigó per resguardar-se en cas d’erupció d’un volcà.

Aquest diumenge ha estat la segona jornada de competició dels equips de la First Lego League, pensada per a nois i noies d’entre 10 i 16 anys, i la primera per als que competeixen en la Junior First Lego League, per a nens d’entre sis i nou anys.

Els guanyadors d’’aquest torneig classificatori, organitzat per l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) i la Fundació Scientia, tindran l’’oportunitat de participar a la gran final del 23 de març a Barcelona i, a partir d’aquí, accedir als tornejos internacionals com el World Festival de St. Louis o l’’Open European Championship, a Pamplona, en què participen estudiants de múltiples països.