Era juliol de 1931 i Barcelona celebrava l'inici de la República a la cruïlla del passeig de Gràcia amb l'avinguda Diagonal. 83 anys més tard, una aplicació, Memòria BCN, permet recordar aquell moment, "in situ", des d'un dels punts amb més història de la ciutat. L'obelisc que s'hi erigeix les ha vist de tots colors. ORIOL LÓPEZ, historiador de l'Associació Conèixer Història: "Dalt de tot de l'obelisc coronava una dona nua que simbolitzava la República.Tan bon punt entren les tropes franquistes per Barcelona, que ara en celebrem 75 anys, el 26 de gener del 39, retiren l'estàtua de la República i dediquen el mateix monument a la victòria franquista." La plaça ha estat, per tant, dedicada a una república, una dictadura i una monarquia (ara s'anomena Joan Carles I) en menys d'un segle. És una de les informacions que apareixen a l'aplicació i (POSPO) al web acabats d'estrenar. S'organitzen en 10 itineraris diferents. "Ens serveix per ser conscients de l'origen de la democràcia actula, la fragilitat d'aquest estat democràtic en el qual vivim, i que siguem conscients dels esforços que s'han fet per aconseguir-lo." Un dels recorreguts ens porta al número 60 del passeig de Gràcia, on ara hi ha una botiga de roba. No tothom sap que quan els franquistes van entrar a Euskadi va acollir la seu del govern basc a l'exili. Unes plaques ho rememoren i, casualitats de la vida, la cultura euskera encara hi és ben present.

S’han localitzat i catalogat més de 70 espais que pretenen configurar la topografia de la memòria històrica barcelonina des d’un web i una aplicació de mòbil. Aquesta darrera geolocalitza l’usuari, que, mitjançant un radar de realitat ampliada, pot veure i informar-se sobre els punts d’interès que hi ha al seu voltant. “Memòria Bcn serveix per ser conscients de l’origen de la democràcia actual, la fragilitat d’aquest estat democràtic en el qual vivim, i que siguem conscients dels esforços que s’han fet per aconseguir-lo”, explica Oriol López, historiador i un dels responsables del projecte.

A tall d’exemple, la ruta a través de l’Eixample dret comença a la cruïlla del passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal. Allà s’erigeix l’obelisc que ha estat, al llarg del segle XX, un monument dedicat a la República, a la victòria franquista i, actualment, el símbol de la plaça dedicada al rei Joan Carles I. Ben a prop el Palau Robert va ser abans de la guerra la seu de la conselleria de Cultura de la Generalitat, però, ja en època franquista, va esdevenir la Jefatura de los Servicios de Ocupación, des d’on operava la maquinària repressiva del règim. Una altra parada de la ruta és l’antiga seu del Govern basc a l’exili, al número 60 del passeig de Gràcia. Les plaques que ho rememoren ben sovint passen desapercebudes.