Cada vaixell de la Barcelona World Race transportarà una balisa Argo. Aquestes boies serveixen per recollir dades de temperatura i salinitat del mar. Funcionen com un petit submarí. En llançar-les a l’aigua, romanen 10 hores surant i després se submergeixen fins als 2.000 metres de profunditat. Emergeixen a la superfície al cap d’uns 15 dies i automàticament envien la informació recopilada per satèl·lit. Aquesta operació es repeteix unes 150 vegades.

Els navegants de la regata deixaran els dispositius al pas per l’oceà Índic sud, entre el cap de Bona Esperança i les illes Kerguelen. Es tracta d’una zona poc estudiada perquè gairebé no hi passen vaixells comercials i pesquers, que són els que normalment llancen les balises.

No és la primera vegada que es recullen dades científiques mitjançant una competició esportiva. La Comissió Oceanogràgica Intergovernamental de la Unesco (COI) i la Fundació Oceànica Barcelona (FNOB) van adoptar un compromís conjunt de recerca el 2011. En aquell any, els velers de la Barcelona World Race també van captar mostres de l’Antàrtic. Per la Unesco, és una oportunitat d’aportar informació valuosa en l’estudi de zones on l’accés és complicat. L’experiència d’aquest 2014 engegarà el 31 de desembre, amb el tret de sortida de la regata.