Aquest recorregut per la Barcelona sanitària comença en aquest punt remot del barri del Raval, on al segle XII es va construir l'antiga capella romànica i en la qual fins al XIV es va instal·lar l'antic hospital de llebrosos de Sant Llàtzer, on ara es troba la plaça del Pedró. LAURA VALLS, Societat Catalana d'Història de la Ciència: "Ara la tenim situada enmig de la ciutat però al segle dotze això estava situat fora de muralles molt allunyat del nucli urbà perquè el que interessava és que la lepra no arribés a la ciutat." Una parada obligatòria en aquesta història de la salut barcelonina al Raval, la tenim en l'Hospital de la Santa Creu. Més de 500 anys d'activitat amb pacients ben il·lustres. LAURA VALLS, Societat Catalana d'Història de la Ciència: "Dels darrers pacients que va estar allotjat a l'hospital va ser Antoni Gaudí que després de ser atropellat per un tramvia finalment ingressà a l'hospital i va morir allà." MARC BERMEJO: "I una de les curiositats d'aquesta visita la trobem precisament aquí al carrer del Notariat número 7 on Ramón i Cajal i amb només 35 anys en la seva estada aquí a Barcelona, en el seu laboratori personal va desenvolupar la teoria de la Neurona una teoria que li va valdre uns anys més tard, l'any 1906, el premi Nobel de medicina." Gràcies a l'arquitecte Josep Lluís Sert va ser un dels pocs edificis d'arquitectura moderna al centre de la ciutat en la dècada dels anys 30. Aquest Dispensari Central Antituberculós tenia com a tasca principal el tractament però sobretot les campanyes de prevenció higiènica per no contraure el virus de la malaltia, el bacil de Koch.

La iniciativa a càrrec de la Societat Catalana d’Història de la Ciència ja ha permès conèixer el patrimoni científic del Raval en la visita Sanitat al Raval: una història de més de 500 anys. La visita guiada ha permès descobrir com l’ésglésia de la Verge dels Malalts, del segle XII i situada a la plaça del Pedró, era un hospital per a leprosos, una malaltia molt mal vista en aquella època i que situava l’hospital fora dels murs de la ciutat. L’hospital dels malalts mesells, o llebroseria, va ser fundada pel bisbe Guillem de Torroja (1144-1171).

El recorregut segueix per l‘Hospital de la Santa Creu, fundat l’any 1401. Un fet prou conegut és que l’any 1926, poc abans que l’hospital abandonés el recinte del Raval, hi va morir Antoni Gaudí després de ser atropellat per un tramvia. L’edifici històric allotja avui la Biblioteca de Catalunya.

Un altre destí curiós es la casa on Ramón y Cajal va desenvolupar, amb tan sols 35 anys i acompanyat de la seva dona i els seus cinc fills, la teoria de la neurona. Va ser al carrer del Notariat, número 7, al seu laboratori domèstic, i uns anys després, el 1906, Cajal va rebre el Nobel de medicina pel seu descobriment.

Tots els recorreguts son gratuïts però les places són limitades i cal reservar inscripció prèvia al correu electrònic itinerarischct@gmail.com. A més, la societat ha posat en marxa aquesta aplicació per a Android per donar a conèixer aquesta i altres rutes.