La Comissió Europea ha decidit aquest divendres que Barcelona serà la seu d’un dels tres centres de computació d’alt rendiment. El finançament d’aquesta instal·lació, 100 milions d’euros, representarà la inversió més gran en recerca de la UE a l’estat. Els altres dos superordinadors s’instal·laran a Itàlia i Finlàndia. El Barcelona Supercomputing Center es va postular com a candidat el mes de març.

Inicialment, estava previst que serien dues les ciutats que acollirien els supercomputadors més potents d’Europa, però finalment, se n’instal·laran tres: al Barcelona Supercomputing Center, al CSC de Finlàndia i al Cineca d’Itàlia. La Comissió Europea ha valorat l’experiència del Barcelona Supercomputing Center i que la candidatura barcelonina comptava amb el suport de diversos estats membres com Espanya, Portugal, Turquia i Croàcia.

A banda, es crearan cinc centres de supercomputació de menys abast a Sofia (Bulgària), Ostrava (República Txeca), Bisen (Luxemburg), Minho (Portugal) i Maribor (Eslovènia).

Ajuntament i Generalitat celebren la notícia

Minuts després de l’anunci, tant la tinenta d’alcalde Janet Sanz com el president de la Generalitat, Quim Torra, s’hi han referit. Des de l’Ajuntament, Sanz ha destacat que “Barcelona i Europa tenen un gran paper en la revolució tecnològica” i que “Europa vol entrar en el joc” de la supercomputació, un àmbit on ja estan fent passos els Estats Units i Xina, per exemple, i “situa Barcelona en el centre d’aquest joc”.

Quim Torra ha pogut anunciar la notícia a la Trobada Empresarial al Pirineu, a la Seu d’Urgell. El president de la Generalitat ha subratllat que l’elecció de Barcelona “garanteix que Catalunya ocupi un lloc de lideratge a Europa” en aquest camp.

Com serà el nou supercomputador?

Està previst que el Marenostrum 5 estigui operatiu el segon semestre del 2020 i podrà fer més de 150.000 bilions de càlculs per segon. Per tant, també estarà entre les 10 màquines més ràpides del món. Servirà, per exemple, per preveure l’evolució dels patrons meteorològics locals, el disseny de nous medicaments, resoldre equacions complexes i desenvolupar intel·ligència artificial.

Què és un supercomputador? Què significa tenir-lo a Barcelona?

Així va explicar a l’informatiu del vespre de betevé com funciona un supercomputador i què significa tenir-lo a Barcelona el director del departament d’operacions del Barcelona Supercomputing Center, Sergi Girona.

Comparteix a: