La plataforma Xnet ha presentat aquest dilluns a Barcelona l’informe Fake news i desinformació: monopolis de la manipulació informativa i retallades de la llibertat d’expressió, en què demana als governs que promoguin lleis per defensar els drets i les llibertats personals i persegueixin els grans productors de notícies falses, que acostumen a ser “governs, partits polítics i grans grups de comunicació”.

Segons la plataforma, la inèrcia legislativa actual a Europa és “tecnofòbica i lliberticida”. Consideren que els països i institucions “culpen les persones i les acusen de fer un ús inadequat” de les eines tecnològiques. I retreuen que, com a resposta, Europa està plantejant “una retallada de la llibertat d’expressió”.

El mètode “follow the money”

Xnet proposa canviar l’enfocament cap a una legislació que parteixi del principi “follow the money” (“segueix els diners”) i que exigeixi “per llei” la verificació de les informacions per tal de fer “aflorar” qui difon les “fake news”, qui les viralitza i qui paga perquè arribin a fer-se virals. La intenció de la plataforma és actualitzar els protocols de verificació que habitualment utilitzen periodistes, plataformes d’informació i equips tècnics i científics perquè es comprovi la veracitat dels continguts abans de publicar-los.

Les mesures són, entre d’altres, verificar la informació almenys amb dues fonts, indicar les fonts de finançament que han originat el contingut i hi han donat difusió, o penalitzar els beneficiaris o finançadors que encobreixin la seva relació amb un contingut. També demanen que els partits polítics detallin públicament cada partida que destinin a la difusió de comunicacions.