L’Institut Marquès porta a terme un projecte d’investigació sobre els efectes positius de la música en el desenvolupament embrionari i fetal. Per dur-lo a terme ha comptat amb la col·laboració del cantant Antonio Orozco, que ha ofert el primer concert en directe per a 380 embrions que s’estan desenvolupament a les incubadores del centre mèdic.

L’Institut Marqués treballa amb estudis que han demostrat que la música augmenta un 5% la taxa d’èxit de la fecundació “in vitro”. És per aquest motiu que el centre ha desenvolupat un mètode que inclou música a totes les incubadores.

La doctora Marisa López-Teijón, cap de Reproducció Asistida, afirma que “aquest sistema permet seguir avançant en l’objectiu de reproduir al laboratori les condicions naturals que tindrien els embrions dins l’úter”. Segons les investigacions del centre, les vibracions musicals renoven els medis de cultiu on neda l’òvul, produeixen un repartiment més homogeni dels nutrients que necessita i dispersen els productes tòxics que es produeixen. El sistema permet també imitar els moviments que es produeixen quan l’òvul i l’embrió viatgen per les trompes de Falopi fins a arribar a l’úter.

El cantant ha assegurat que ha viscut una de les experiències més emocionants de la seva vida i ha recordat que la música és una de les formes més primitives de comunicació humana. El particular concert va començar amb la cançó ‘Estoy hecho de pedacitos de ti’ i el van seguir temes com ‘Devuélveme la vida’ i ‘Tres corazones’. És curiós també, per similituds amb la temàtica que desenvolupa l’Institut Marqués, el nom del darrer treball d’Orozco, ‘Origen’.