Els visitants ja poden gaudir de les pintures murals completament restaurades. Amb l’objectiu d’assegurar la bona preservació de les peces, s’ha limitat l’accés a la capella en grups de 10 persones com a màxim. També s’ha instal·lat un sistema de control constant de les condicions climàtiques per assegurar la bona preservació de les pintures.

La capella de Sant Miquel, al Monestir de Pedralbes, amaga un patrimoni artístic i cultural excepcional: les pintures murals que tenen més de 700 anys són d’estil italià i es troben en força bon estat de conservació. Tot i això, al llarg dels anys s’havien malmès i la seva preservació de cara al futur estava en risc. Tot plegat va portar a decidir que s’hi intervingués per reparar accions que s’hi havien fet en el passat. D’aquesta manera, s’assegura el gaudi d’aquestes pintures durant molts més anys.

Increment de visites

La restauració de les pintures ha comportat que la capella estigués tancada durant més d’un any. Però des del 22 de juny els visitants del Monestir de Pedralbes ja poden gaudir també de les pintures murals de la capella. Si bé des del monestir consideren que encara es massa aviat per fer valoracions, les dades indiquen que en la setmana immediatament posterior a l’obertura han notat un increment de visites de gairebé el 20 % respecte a la setmana anterior.

Alguns visitants han vingut expressament al Monestir de Pedralbes per veure els murals d’aquesta capella: “Com que teníem el matí lliure, hem dit: ‘Aprofitem i de pas farem una visita del monestir, que sempre val la pena’”, explica Ferran Gallego, un dels primers visitants.

Altres persones no sabien que s’havien fet aquests treballs de restauració i s’han emportat una grata sorpresa quan han pogut veure la capella de Sant Miquel renovada. És el cas d’Aylin McEnan, professora als Estats Units. Dilluns portava un grup d’alumnes de visita al monestir de Pedralbes. Explica que els murals de la capella són “extraordinaris” i que li van molt bé per explicar als seus alumnes la relació entre la pintura catalana i la italiana al segle XIV, així com les connexions al conjunt de l’àrea mediterrània.

Una restauració de 250.000 euros 

Abans de començar els treballs de restauració l’any 2017, s’havien fet estudis i diverses proves pilot per determinar la millor manera de recuperar les pintures de la capella de Sant Miquel. Finalment, es va optar per fer una restauració completa. En total s’ha actuat en un total de 75 metres quadrats de pintura a les parets i 25 al sostre. Aquests treballs han costat 250.000 euros, que s’han finançat amb la taxa turística.