La creu era l’últim element que faltava a la façana de la Passió. Segons ha explicat l’arquitecte encarregat d’aquesta façana, Xisco Llabrés, és “una creu triomfal i no del sacrifici i per això es representa sense Crist”. És una creu que estava recollida en les descripcions escrites per l’arquitecte Antoni Gaudí i es veu també en el primer dels croquis de la façana de la Passió fet per Gaudí el 1892.

L’operació ha començat a les set del matí i s’ha dut a terme amb molta cura, donada l’envergadura de la creu. Dues grues, una de grans dimensions, han alçat la figura en horitzontal i un cop suspesa en l’aire l’han girat i l’han pujat fins als 40 metres, on va col·locada. L’han fixada amb formigó. Per fer-ho ha estat necessari tallar el trànsit del carrer de Sardenya entre Provença i Mallorca. A banda de mitjans de comunicació també s’hi han apropat curiosos, veïns i turistes que s’han vist sorpresos per l’operació i han pogut ser dels primers a fotografiar el nou element arquitectònic.

La creu només està encastada a la base i, per garantir-ne l’estabilitat, es va decidir fer la creu també amb pedra tesada: les barres d’acer que s’enfilen com una agulla per l’interior de les peces de la creu permeten que les pedres quedin comprimides les unes contra les altres i, així, el conjunt és més resistent al vent i als possibles terratrèmols.
 

Tres àngels acompanyaran la creu

Seguint les indicacions dels textos descriptius dels col·laboradors directes de Gaudí, al peu de la creu hi ha tres àngels: un es troba en actitud de veneració i aixeca les mans com enlairant la creu, l’altre mostra la seva estima mentre l’acarona, i el tercer està agenollat i aixeca amb la mà el calze de la sang de Crist fins just la base de la creu. El projecte d’aquests tres àngels s’ha encarregat a l’escultor Lau Feliu i properament es col·locaran a la façana.