Les exposicions són la columna vertebral de les activitats de l’Any Guinovart. Una quinzena de mostres ens apropen la figura de l’artista des de diferents perspectives: analitzen la manera com utilitzava els objectes per convertir-los en obres d’art, la relació que va establir amb la natura i la influència que va tenir en la seva obra, o bé són un recorregut per la seva producció pictòrica.

“Agramuntophitecus. Guinovart, matèria i litúrgia”

Josep Guinovart
Museu d’Art de Lleida
09/05/2018 – 22/07/2018

“Referents vitals”

Josep Guinovart
Museu d’Art de Girona
02/06/2018 – 30/09/2018
El Museu d’Art de Girona acollirà una exposició en què podrem veure els artistes que van deixar una pòsit en Guinovart, pòsit del qual Guinovart feia bandera i que queda palès en les peces que exposarem en les sales del museu.

“GU-INNO-VART”

Josep Guinovart
Museu de la Música de Barcelona
14/06/2018 – 30/09/2018
Una de les passions de Josep Guinovart era la música. Aquesta exposició proposa un recorregut pels diferents estils musicals que van interessar-lo i inspirar-lo: des d’un preludi de Chopin a l’òpera ‘Aida’, de Verdi, passant per l’impacte del món del jazz i el cante hondo.

“On conflueixen la terra i el mar”

Josep Guinovart
Museu d’Art Modern de Tarragona
19/06/2018 – 30/09/2018
Aquesta exposició vol posar en relleu dos dels eixos fonamentals de l’univers Guinovart: les terres ocres i resseques de Ponent —que va conèixer de nen, fugint de la guerra, quan marxa a Agramunt, d’on era la seva mare— i els blaus insondables —”plens de plata i de temps”— de la mar Mediterrània, que va contemplar diàriament des de la seva talaia de Castelldefels. L’anvers i el revers del seu imaginari plàstic.

“Gravar és esgarrapar”

Josep Guinovart
Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
29/06/2018 – 02/09/2018
Aquesta exposició d’obra gràfica de Guinovart vol ser alhora un recorregut cronològic per l’obra de l’artista i un apropament a les diferents tècniques d’estampació amb què va treballar, fins a posar en relleu la importància que va tenir l’obra gràfica en tot el conjunt plàstic de l’artista.

“Variacions Chopin”

Josep Guinovart
Cartoixa de Valldemossa. Mallorca
03/08/2018 – 27/08/2018
“Guinovart a més a més de ser un dels pintors catalans amb més ressò universal, és un gran amador de les músiques. Per això no és gens estrany que hagi cercat aquest títol per donar-nos unes obres en què la música va de protagonista. Però no tant sols hi ha l’empremta de músics com Chopin o Santos, si no que també podem veure com la relació de l’escriptora George Sand amb el músic el van colpir”, Biel Mesquida

“Guinovart, ‘à table'”

Josep Guinovart
Fundació Parramon Ventalló. Girona
08/09/2018 – 07/10/2018
“À table” és una exposició que presenta, per primer cop, una retrospectiva de l’obra de Josep Guinovart centrada en el menjar i la iconografia alimentària.
La mostra combina peces de distintes disciplines artístiques -pintura, escultura, dibuix- amb fotografies íntimes del pintor i altres materials com una selecció de plats intervinguts o alguns dels cartells que va crear.

“GuinoFad”

Josep Guinovart
FAD Foment de les Arts Decoratives, Barcelona.
12/12/2018 – 11/12/2019
Presentació de la catifa de Nani Marquina inspirada en una obra de Guinovart i objectes de disseny industrial d’ús quotidià reinterpretats per ell mateix. També s’hi podran veure maquetes que l’artista confeccionava abans d’una exposició.

“Retrospectiva Guinovart”

Josep Guinovart
Espai Volart. Fundació Vila Casas, Barcelona
24/01/2019 – 26/05/2019
L’Any Guivonart es clourà amb una gran exposició antològica a la Fundació Vila Casas. Comissariada per Llucià Homs, comptarà amb la complicitat de qui va ser cap de programes públics de la TATE Modern de Londres i avui director de la Fundació Miró de Barcelona, Marko Daniel.

L’exposició omplirà totes les sales de l’Espai Volart. Més d’un centenar d’obres recolliran la trajectòria de Guinovart amb la voluntat d’aportar noves mirades de cada època i endinsar-se en les influències que varen marcar cada moment històric. La publicació i un intens calendari de programes públics obriran la mostra a la participació d’agents culturals de diferents països i generacions amb la voluntat d’aportar lectures complementàries a la de l’exposició.