Els participants de la segona Mapathon organitzada per la UPC han detectat fins a 120 incidències d’accessibilitat al Campus Nord. Els elements que sobresurten de la façana, com per exemple les papereres penjades de la paret, són alguns dels més habituals ja que per una persona cega, que es guia amb el bastó, són molt difícils detectar i fàcilment hi podrien xocar.

Els usuaris van recórrer tot el campus i van fotografiar i fer vídeos  dels punts conflictius que trobaven. Després, aquestes imatges les compartien a la xarxa geolocalitzades i amb l’etiqueta MapathonUPC. “És una experiència col·laborativa per millorar l’accessibilitat, l’accés universal als serveis públics, en aquest cas la universitat”, comenta Dídac Ferrer, cap del Gabinet d’Innovació i Comunitat UPC. Des del mateix moment de fer el tuit, qualsevol usuari el pot  visualitzar de manera immediata en un mapa que recull totes les deficiències.

Un model replicable

L’objectiu de la UPC és sistematitzar l’experiència del Mapathon per tal de poder-la replicar en qualsevol barri o ciutat ja que és una manera de diagnosticar l’accessibilitat que té un cost molt baix, fomenta la col·laboració entre diferents col·lectius i, en fer-ho públic i visible per a tothom, compromet les institucions. Ja s’han plantejat reproduir-ho en tots els campus de la UPC i estan oberts a organitzar-ne més on se’ls demani.