Els escorcolls de la Guàrdia Civil han començat al domicili particular de Molons i després s’han traslladat al despatx del secretari, al Palau de la Generalitat. Un cop han finalitzat, els agents s’han endut detingut el secretari de la Generalitat a la caserna de la Guàrdia Civil a la travessera de Gràcia per prendre-li declaració i ha estat posat en llibertat a les 16.45 h. Molons s’ha acollit al dret a no declarar i ara resta en espera de la citació del jutge.

Al marge d’aquests escorcolls, Molons havia declarat anteriorment sobre les campanyes de publicitat de la Generalitat per animar la ciutadania a participar en el referèndum de l’1 d’octubre. Segons la investigació preliminar de la Guàrdia Civil, aquestes campanyes van tenir un cost de 502.639 euros. Els agents han analitzat factures i han pres declaració a alts càrrecs del govern, com el mateix Molons, i també a empresaris per esbrinar si es van utilitzar diners públics en les campanyes publicitàries que anaven destinades al referèndum.

La Guàrdia Civil entra a la seu d’Òmnium

La Guàrdia Civil ha escorcollat durant prop de 12 hores la seu nacional d’Òmnium Cultural, al carrer de la Diputació, per buscar documents vinculats a les finances de l’entitat. L’objectiu de la policia és trobar connexions entre el govern català i Òmnium Cultural per esbrinar si es va pagar el referèndum a través de subvencions de l’entitat.

Segons Òmnium Cultural, la Guàrdia Civil s’ha endut la comptabilitat dels anys 2016, 2017 i 2018 en paper i en una còpia en CD. En total són 10 gigues de documentació. Els agents també s’han endut tres telèfons mòbils, un dels quals personal i quatre discos durs i han segrestat quatre correus electrònics de treballadors, tal com ha explicat l’entitat un cop finalitzada l’operació policial.

Òmnium ha explicat que els escorcolls s’han fet en tot moment amb la presència de treballadors de l’entitat, que han estat retinguts en una sala des de primera hora del matí. Les mateixes fonts han denunciat que els agents de la Guàrdia Civil els han segrestat el correu electrònic i els han canviat les contrasenyes.

El vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, creu que “la persecució d’Òmnium hauria d’avergonyir qualsevol demòcrata”. Mauri, que ha qualificat l’escorcoll d’aberració i d’espectacle, ha assegurat que no trobaran ni un indici de malversació ni cap vincle econòmic amb la Generalitat. També ha explicat que el jutge ha avisat l’entitat que, si convocaven una manifestació a la seu, podrien incórrer en un delicte de rebel·lió.

Crides a la mobilització ciutadana

Diverses plataformes han fet crides a la mobilització ciutadana. D’una banda, Òmnium ha convocat una concentració a la plaça de Sant Jaume. Els CDR i la CUP han convocat una altra mobilització a la caserna de la Guàrdia Civil de la travessera de Gràcia. Les convocatòries es difonen a través de les xarxes socials. Des del migdia, alguns ciutadans també han respost a les crides que s’han fet per concentrar-se a la plaça de Sant Jaume en senyal de protesta.

Desenes de persones convocades pels CDR han pujat el carrer de Roger de Llúria i han passat a prop de la seu nacional d’Òmnium Cultural minuts abans que finalitzés l’escorcoll de la Guàrdia Civil. Els Mossos d’Esquadra hi han tallat el pas de vehicles i vianants per evitar concentracions a les portes de la seu de l’entitat i garantir l’actuació normal de la Guàrdia Civil. Els manifestants han fet crits i càntics contra la presència i la col·laboració dels Mossos d’Esquadra en aquesta operació. “No us mereixeu la senyera que porteu“, han cridat.