El districte de Sants-Montjuïc, en col·laboració amb el de l’Eixample o Ciutat Vella, vol que el veïnat torni a fer-se seu el Paral·lel. Per aconseguir-ho, al darrer consell plenari es va presentar una mesura de govern que inclou tres eixos d’actuació: cultural, socioeconòmica i d’espai públic. Aquest projecte té un pressupost de mig milió d’euros i s’aplicarà durant els propers tres anys.

El Paral·lel és una avinguda de referència de la ciutat, però en els darrers anys el efectes del turisme han expulsat d’aquesta artèria el veïnat i han convertit l’avinguda en una frontera entre el Poble-sec, el Raval i Sant Antoni. Per tal que els veïns d’aquests barris de l’entorn tornin a fer vida a l’avinguda i endreçar els seus usos, el districte de Sants-Montjuïc ha presentat una mesura de govern anomenada El Paral·lel dels barris.

Tres eixos d’actuació

El projecte té tres eixos d’actuació. En l’àmbit socioeconòmic, les principals mesures són l’elaboració d’un pla de dinamització comercial, l’aprovació de Pla d’usos per a l’avinguda o la recuperació d’oficis vinculats amb les arts escèniques. En el terreny cultural, es vol potenciar l’organització d’esdeveniments culturals de base comunitària i la programació d’actes en projectes de ciutat com ara les Festes de la Mercè. Finalment, també es treballarà sobre l’espai públic amb la realització d’estudis que permetin millorar la mobilitat i la connexió entre els tres barris que fan frontera amb el Paral·lel i s’elaborarà un projecte de reurbanització dels extrems de l’avinguda.

Aquesta mesura ha tingut la participació dels districtes de Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Eixample , Barcelona Activa, l’Institut de Cultura de Barcelona, el Departament d’Ecologia Urbana i l’àrea de turisme. El projecte tindrà una durada de tres anys i disposa d’un pressupost de mig milió d’euros.