L’Edifici Alhambra és un tresor amagat del barri de Sant Gervasi – Galvany. Va ser un dels primers edificis en construir-se, l’any 1875, quan Josep Castelló i Galvany va decidir urbanitzar els terrenys de la seva propietat. Josep Maria Cerveto, veí de l’edifici, ens n’explica l’origen.

“Un berlinès va construir aquest edifici el 1875 perquè la seva dona, una granadina que enyorava molt la seva terra, es trobés millor i es quedés a Barcelona.”

Es diu que per això el carrer on està emplaçat rep el nom del Berlinès, per fer-li honor. Tot i això aquesta és només una història que s’explica al barri, no hi ha proves que sigui real.

El que és totalment verídic és l’edifici, que està basat en l’Alhambra i que el seu interior recorda molt al Pati dels Lleons i és que antigament al centre del vestíbul hi havia una font i escultures de lleons. Quan es va construir tenia dos pisos però es va ampliar a sis i actualment n’hi ha 24.

Construït per Domènec Balet i Nadal, d‘estil neoàrab, es tracta d’un edifici patrimoni arquitectònic de la ciutat i, per tant, està protegit per l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta joia arquitectònica tan desconeguda per a molts està situada a tocar de l’encreuament entre la ronda del General Mitre amb el carrer de Balmes, molt cèntrica però alhora amagada.

Antigament, quan l’immoble disposava de porter, es deixava entrar als curiosos i fins i tot s’havien fet sessions de fotografia de casaments en el seu interior. Actualment, però, l’única manera de visitar l’edifici és amb visites guiades organitzades pels centres cívics del barri.