Una dotzena de persones van formar la secció ferroviària de l’Ateneu Obrer de Sant Andreu. A mesura que el grup es va fer més gran, una quarantena de persones, van decidir formar l’entitat. D’aquesta manera, el febrer del 1992 va néixer l’Agrupament Ferroviari de Barcelona amb seu social al carrer d’Abat Odó.

Segons explica el soci Pere Comas, el 2002 va suposar un canvi substancial per a l’associació. L’Agrupament va començar a fer activitats a l’exterior i a col·laborar amb el districte de Sant Andreu. A més, el llavors regidor de Sant Andreu, Jordi Hereu, els va encarregar construir la maqueta de la futura estació de la Sagrera. L’entitat, per poder treballar, es va instal·lar a la Fabra i Coats on encara avui dia tenen el taller a la fàbrica, però estan en espera de traslladar-se al carrer de Virgili. Actualment l’entitat té més d’un centenar de socis.

Donar-se a conèixer i obrir-se a la gent més jove són dos dels objectius actuals de l’Agrupament Ferroviari de Barcelona. Per això, l’entitat ha volgut exposar una mostra de maquetes i altres materials. L’exposició acull maquetes ferroviàries a escala N, H0 i LGB; circuits de trens destinats a infants entre tres i 10 anys, pins, insígnies, plaques de cava i dècims de loteria de l’ONCE relacionats amb el ferrocarril. Cal destacar la maqueta de la costa del Garraf. Eugeni Coso, membre de l’entitat, explica que és una maqueta modular de quatre mòduls i una llargada de 8,60 metres i han trigat cinc anys a fer-la. Coso diu que està feta a base de fusta amb porexpan i els volums de les costes estan fets de pasta de paper amb una barreja de cola i aigua.

Els més petits també tenen el seu espai a l’exposició. Santi Compte, soci de l’Agrupament Ferroviari de Barcelona, diu que hi ha dos circuits de trens que funcionen amb comandament dirigit perquè hi puguin jugar. A més, han adaptat un espai de dibuix amb imatges de trens per pintar. A l’octubre està previst que els dibuixos s’exposin a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra. Per al mateix mes i com a actes commemoratius de l’aniversari també s’organitzarà un cicle de conferències.