Quan l’escola Orlandai es traslladar a la nova ubicació, a l’avinguda J. V. Foix, els veïns de Sarrià van voler que l’edifici, antiga torre de la família Galve construïda el 1870, quedés arrelat al barri. Durant quatre anys, van reivindicar aquest edifici, situat al carrer Jaume Piquet, com a centre cultural. El 2004 es va anar definint el projecte i es va presentar al districte de Sarrià – Sant Gervasi. L’Ajuntament es va comprometre a rehabilitar l’edifici i convertir-lo en equipament cultural autogestionat.

El 13 d’abril de 2007, la Casa Orlandai es va projectar com a Casa Orlandai. Art, Convivència i Transformació Social, gestionada per l’Associació Cultural Casa Orlandai, que agrupa entitat i veïns. “Des que es va crear, cada entitat i cada veí hi ha aportat el que sabia fer. És el cas del Marc Sala, per exemple, que ha estat treballant el cicle de l’òpera. Els que tenen més coneixements de dansa ens ajuden en aquest tema, però sempre amb el mateix esperit, el d’un projecte participatiu”, explica Natàlia Oliete, directora Casa Orlandai.

El dia a dia es treballa en comissions, que es reuneixen un cop al trimestre per dissenyar, entre altres coses, la programació. L’equip tècnic i la Junta s’encarreguen d’aprovar les propostes d’aquestes comissions. Segons Jesús Mestre, que va ser president de l’Associació Cultural Casa Orlandai durant quatre anys i membre de la Junta durant vuit, “el centre ha permès que els veïns es quedessin al barri gaudint d’una programació cultural alternativa i de qualitat”. Jesús Mestre ha coordinat el llibre que la Casa Orlandai ha editat per explicar cronològicament la història del projecte i per compartir les vivències de la gent que hi ha participat al llarg dels anys, com ara Joan Subirats, politòleg i fundador de l’escola Orlandai, Arcadi Oliveres o Marc Sala.

La Casa Orlandai ha dissenyat també una exposició, coordinada per Gerard Cerdà i Carla Fontanella, amb els cartells elaborats des que es va inaugurar, per anunciar les activitats i commemorar els aniversaris. La mostra està escampada per tot l’edifici. “És la idea de ‘mou-te per la casa, coneix la casa’. Permet veure una evolució del que s’ha fet durant aquests 10 anys a través de les seves imatges i a través de la comunicació”, apunta Aina Juanet, coordinadora del 10è aniversari de la Casa Orlandai.

En aquest centre cultural dediquen el seu temps uns 40 voluntaris i cada any hi participen unes 10.000 persones en alguna activitat, com tallers o xerrades. “Jo recordo que sempre havies d’anar a Barcelona per fer qualsevol activitat cultural. El barri ara té un punt de trobada de referència”, conclou Jesús Mestre.