Alguns veïns afectats per l’increment desmesurat del preu del seu lloguer o per la no renovació del contracte s’han reunit a la plaça del Sortidor, en l’assemblea convocada pel Sindicat de Barri, amb l’objectiu de posar en comú les diferents situacions i cercar una solució a un problema que, asseguren, està creixent al Poble-sec.

A continuació, una trentena de persones han ocupat l’hotel Brummell, situat al carrer del Nou de la Rambla, per demanar parlar amb el propietari. Una hora després de la tancada, han aconseguit el compromís de la propietat de reunir-se, el proper dimarts, amb els concentrats. Segons el sindicat, el propietari de l’hotel està relacionat amb l’inversor que quatre anys enrere va comprar l’edifici adjacent, que ha anat donant usos turístics a diversos dels pisos.

Un dels afectats per aquesta operació és en Pachi Goñi, que viu al pis que va llogar el seu avi el 1940, i on després hi han viscut els seus oncles abans que ell. Explica, resignat, que “no m’han renovat el contracte, i se m’acaba a finals d’abril. És a dir, aquest diumenge em quedo al carrer”. Goñi detalla que des que es va comprar l’immoble, l’hotel Brummell l’ha fet servir com a annex, “ampliant la terrassa gràcies als patis dels pisos del primer pis”. Recordem que aquest sector del Poble-sec es troba actualment a la zona de decreixement d’allotjaments turístics regulada al recent aprovat PEUAT.

La problemàtica de la compra dels fons d’inversió s’estén 

Segons el sindicat, actualment hi ha 15 blocs de pisos que es troben en mans de diferents fons d’inversió. Cinc d’aquests han estat adquirits per l’empresa Norvet Negotial SL, una de les que “va ser famosa per haver desallotjat un edifici acabat de comprar mitjançant l’empresa Desokupa”, explica l’Esteve, portaveu de Sindicat de Barri. Els veïns asseguren que aquestes empreses pretenen llogar els habitatges a turistes a un preu més elevat, evitant els contractes de llarga durada. És el cas d’en Jacinto Estévez, que explica que ja té “una ordre per abandonar el pis”, tot i haver-hi un recurs interposat. Relata que la propietat de l’immoble —Norvet— els pressiona per abandonar la finca tenint-ho “tot ple de bastides, i amb talls d’antena de televisió, llum i aigua”. Estévez recorda que a l’edifici on viu, al carrer de Murillo, “hi queden només tres veïns”.

Elevats preus pels “minipisos” del Poble-sec

Un exemple del problema habitacional al Poble-sec és l’augment desmesurat del lloguer. De fet, al portal d’habitatges Idealista s’hi poden trobar pisos de 30 metres quadrats per 950 euros, amb només una habitació.