El testimoni d’una vintena de veïnes de les Roquetes ha servit per reivindicar la feina que les dones van fer al barri, moltes vegades invisible, a l’hora de reclamar i aconseguir algunes de les millores de les quals gaudeix avui el veïnat. Formen el contingut principal d’una exposició que es pot visitar aquests dies a l’Espai Via Favència, i que és la primera peça d’un projecta que haurà de culminar amb l’edició d’un llibre, una cançó i la publicació d’un web.

La mostra, titulada “Invisibles: Com les dones van fer (i fan) Roquetes” va engegar l’any passat amb la intenció de recuperar la memòria històrica de les dones que han construït el barri de les Roquetes. Però al marge, també pretén que les protagonistes prenguin consciència del valor de la tasca que van fer.

Isa Pons, dinamitzadora del Centre Ton i Guida, explica que “quan parles amb elles no donen importància al que han fet“, i lamenta que ho tinguin assumit “com una cosa totalment normal”. Pons relata que “elles eren les que es quedaven a casa, les que tenien les necessitats i les que empenyien els seus marits a dir-los quines mancances hi havia” al barri. Però a banda de les necessitats urbanístiques, com la demanda d’aigua potable o clavegueram, aquestes dones van tenir també un paper important en àmbit social: “Elles eren les que s’organitzaven per dur els nens a l’escola, perquè d’altres participaven en les lluites veïnals”.

 

Un web, una exposició, un llibre i una cançó

Darrere la iniciativa Invisibles es troben diversos grups del Ton i Guida: la comissió de Dones del Ton i Guida, la revista ‘Talaiot’ i el grup FotoRoquetes.  Paral·lelament a l’exposició, els organitzadors han publicat un web que recull els testimonis i fragments de les entrevistes en vídeo. I el proper 24 de novembre presentaran un llibre basat en el projecte i una cançó composta per un grup del barri en honor de les dones invisibles de les Roquetes.

Segons explica Isa Pons, hi ha en marxa una tercera fase del projecte, que consistirà a “seguir amb les entrevistes per fer un documental”, de cara al 2019″.