‘Nou Barris desaparegut’ convida el lector a fer una ruta per cadascun dels territoris. “Comença per Vilapicina, Fabra i Puig, Porta, fins a arribar al darrer del barris, que seria Torre Baró —explica Jordi Sànchez, coautor del llibre. Tot un recorregut per la història amb fotografies antigues i textos amens, resultat d’una investigació, que mostra elements o capítols inèdits d’una part de la història de Nou Barris.”

El llibre permet descobrir barri per barri tots els elements patrimonials que s’han perdut amb la gran transformació urbanística del districte, encara que també es posa l’accent en la vessant humana. “Hem hagut de fer-ne una tria, perquè malauradament molts dels elements que avui dia consideraríem patrimonials els hem perdut. En aquest llibre en tenim els documents gràfics: la creu del Castell de Torre Baró, el palau o masia de Can Sitjar a Virrei Amat, la masia de Can Gaig, tot el conjunt de cases baixes del barri de Santa Eulàlia, de les quals avui dia queden poques —afegeix Sànchez. En volíem destacar les pedres, els edificis, però també el valor humà. Veiem les formes de vestir, feines com la dels rajolers de les bòbiles o els treballadors de la Renfe dels tallers del nord. En definitiva formes de ser, de transformació. Fotografies d’un capellà fent missa o confessant enmig del carrer.”

Les fotografies mostren l’evolució des dels inicis del segle XX fins als anys 80, quan es divideix Sant Andreu i es crea administrativament el districte de Nou Barris. Per això el barri de la Trinitat Vella s’ha inclòs en el llibre. “Històricament podríem considerar la Trinitat Vella com un dels fundadors de Nou Barris”, comenta Jordi Sànchez. Segons els autors, la tria de les fotografies ha estat molt dura, i han hagut de descartar centenars de fotografies fins a reduir-les a 180. Les instantànies provenen sobretot de cessions particulars de veïns i veïnes, així com de fons fotogràfics com el de l’Arxiu Històric Roquetes – Nou Barris, al qual pertanyen els autors, i d’altres arxius municipals, d’on han extret imatges aèries poc vistes fins ara.