Aquest ha estat el treball que han desenvolupat dos estudiants de l’Escola Salesians Sarrià, com a projecte final al cicle formatiu de grau superior de mecànica. “Un dron sol és una joguina i volíem buscar-hi una utilitat, una aplicació que fos d’alguna manera, per ajudar la societat”, explica el Jesús Suriol, coautor del projecte.

Per construir la forma del prototip han fet servir alumini que es fa servir en aeronàutica. L’han equipat amb motors que permeten aixecar fins a vuit quilos. El més interessant és que han utilitzat programari lliure i el cost de fabricació d’aquest artefacte, que han batejat com a Dron500, només és de 3.000 euros.

El preu ja inclou el dron amb el detector de mines incorporat. Tot acoblat i fabricat. “No hem hagut de pagar llicències. És una tecnologia barata a la qual pot accedir qualsevol govern o qualsevol organització que es vulgui dedicar a localitzar mines”, puntualitza Suriol. Actualment, ja existeixen models de dron detectors de mines antipersones als Estats Units. “El cost que tenen però prototips en aquell cas és de dos milions de dòlars. Fan servir una altra aplicació”, puntualitza Raul Rodríguez, professor de mecànica de l’Escola Salesians Sarrià i tutor del projecte Dron500.

Aquest dron consta d’altres elements, com ara una càmera i un GPS. “El que fem és programar el radi d’acció, acotar la zona que volem escanejar. El dron sobrevola la zona, fa l’anàlisi i t’envia les coordenades on es troba cada mina”, explica el Daniel Llopart, coautor del projecte. D’aquesta manera aconsegueixen que la persona que controla l’aparell vagi marcant on hi ha els artefactes. “El que volem aconseguir ara és que el programari ho faci automàticament, que rebi el senyal i emmagatzemi la localització de la mina a desactivar”, conclou Llopart. A més, aquest artefacte també pot servir per transportar equips sanitaris. Encara que de moment s’han centrat en l’àmbit militar.

En total, han trigat set mesos a desenvolupar el dron, pel qual ja s’han interessat autoritats de països com ara Sud-àfrica i Colòmbia. Amb aquest projecte han guanyat el guardó especial de defensa dels premis nacionals Don Bosco. Els 1.500 euros que han obtingut els reinvertiran a comprar el detector i desenvolupar millor l’aparell. El Jesús està fent ara un grau d’enginyeria d’organització industrial i el Daniel està treballant després d’estudiar robòtica. Tots dos volen seguir amb el projecte.