Una comissaria dels Mossos d’Esquadra, un col·legi i un centre sociosanitari. Aquest són els únics equipaments que s’han construït als terrenys de les antigues Casernes de Sant Andreu. Els altres vuit encara resten en espera i fins i tot hi ha un parell que encara no se sap quina utilitat tindran. El que més indigna als veïns és que fa tot just 12 anys que es va tancar el projecte i encara no tenen data d’arribada al final del túnel.
Tal com recorda el president de l’Associació de Veïns de Sant Andreu Nord – Tramuntana, Carles Blanch, quan les institucions van reflexionar sobre l’ús futur de les antigues Casernes militars “de seguida ens van cridar a les entitats i de cop i volta van posar sobre la taula 2.400 milions de pessetes i tot es va arreglar”. “Es van posar d’acord els militars, es van posar d’acord els de la Generalitat i el Govern espanyol; per vendre, però per fer equipaments no es posen ningú d’acord”, denuncia ara.
Celebració reivindicativa
Davant d’aquesta circumstància, les dues entitats veïnals de Sant Andreu han organitzat pel proper divendres 8 de juny una irònica celebració a la plaça de Mossèn Clapés. Una forma de criticar tant la gestió del projecte, com la manca d’empenta en la construcció de l’habitatge públic. En aquest sentit, el president de l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar, Santi Serra, recorda que “a Barcelona la gent ha de marxar, perquè no tenen habitatge públic ni protegit“. “Aquí falten 1.000 habitatges protegits. Per què no els fem? Per què no els tirem endavant?”, qüestiona el representant veïnal.
Actualment, a la zona només s’està urbanitzant el Parc d’Antoni Santiburcio i l’edifici per reallotjar els veïns i veïnes del bloc militar del carrer de Palomar. Pel que fa a la resta de solars, ni Generalitat, ni Ajuntament ni Consorci de la Zona Franca han enviat les retroexcavadores a treballar. Quina és la prioritat actual de les entitats? L’escola bressol i la residència pública de gent gran.