Aquest equip, format per tres persones, està viatjant a Barcelona per participar en la recerca i captura del linx ibèric. El biòleg Miguel Ángel Simón, que treballa per a la reintroducció de l’espècie, ha explicat que volen caçar l’exemplar amb gàbies trampa. En col·locaran quatre per diferents espais de la zona boscosa on s’amaga, a l’àrea del Baix Llobregat. Un cop agafat se li faran proves mèdiques per valorar en quin estat de salut es troba. La intenció és tornar-lo a alliberar al seu hàbitat natural, que és Portugal.

Segons Simón, la dificultat d’atrapar-lo ve donada perquè l’exemplar es troba en una àrea on hi ha gran quantitat de conills, la seva principal font d’alimentació. En canvi, juga a favor el fet que està establert en una zona determinada i, per tant, serà més fàcil de localitzar-lo.

linx iberic

El linx viatger: de Portugal a l’àrea metropolitana de Barcelona

Simón ha batejat l’exemplar, de nom Litio, com el linx viatger. L’animal es va alliberar a Portugal i ha aparegut al Baix Llobregat. El felí porta un GPS per poder conèixer els seus moviments, però es va espatllar. L’equip de Simón espera recuperar l’aparell per estudiar quin recorregut ha fet el linx per arribar a les portes de Barcelona. No és el primer cop que aquesta espècie fa un recorregut tat llarg, però no és el més habitual. Acostumen a moure’s en un radi d’entre 20 i 30 quilòmetres.

Per què no pot quedar-se aquí?

“Un animal sol aquí no té sentit”, ha afirmat Miguel Ángel Simón. Aquesta espècie està establerta a Andalusia, Castella la Manxa, Extremadura i Portugal. Habitualment viu en poblacions de 140 exemplars i necessiten unes 25.000 hectàrees amb gran densitat de conills i una qualitat d’hàbitat òptima. Ara mateix hi ha uns 600 exemplars de linx ibèric (a la península Ibèrica), quan l’any 2.000 només n’hi havia 90, únicament a Andalusia. La tasca de Simón és fer-ne créixer la població perquè és un felí que està en perill d’extinció.

Segons Simón, en un futur es posaran en contacte amb la Generalitat per estudiar si es pogués introduir aquesta espècie a Catalunya, sempre que es donin les condicions necessàries perquè sobrevisquin.

linx ibèric