El 19è Simposi de la Fundació la Marató de TV3 ha presentat aquest dilluns una quarantena de projectes finançats amb els 12 milions d’euros que es van recaptar durant l’edició del programa de l’any 2012. Es tracta d’eines de diagnòstic noves, predicció i tractament per a diferents tipus de càncer i, alguns, d’aplicació directa al pacient

La Fundació la Marató de TV3 ha presentat aquest dilluns els resultats de la recerca en càncer que va finançar amb els 12 milions d’euros recaptats en l’edició 2012 d’aquest programa. Segons el seu director,  Lluís Bernabé, “algunes de les eines tenen aplicació directa al pacient”. Bernabé també ha apuntat que els projectes, desenvolupats per un total de 79 equips, permetran fer servir tractaments menys invasius que la radioteràpia o la quimioteràpia, “sempre que aquests últims no siguin necessaris”.

Un projecte innovador: la biòpsia líquida

Un dels projectes més innovadors presentat en el  19è Simposi sobre el càncer de la Fundació la Marató és una nova tecnologia que analitza en profunditat el càncer de pulmó a partir de la biòpsia tumoral i líquida. Es tracta d’una eina que s’aplica des de fa dos anys a l’Hospital del Mar i que permet detectar alteracions genètiques d’aquesta malaltia oncològica a partir d’una analítica. Segons la doctora Beatriz Bellosillo, cap de Secció del Servei de Patologia de l’Hospital del Mar, aquesta eina s’està aplicant amb resultats excel·lents en la resposta al tractament i l’evolució de la malaltia, ja que permet tenir un diagnòstic molecular molt concret i dirigir la teràpia adequada per a cada pacient.