L’exposició de la seu del districte de Sarrià – Sant Gervasi, que es pot veure fins al 29 de desembre, mostra la biografia i la trajectòria artística d’Olga Sacharoff acompanyades d’imatges. El districte vol apropar a la ciutadania la figura de Sacharoff, que va néixer a Geòrgia, tot i que la seva educació va ser russa. Com que pertanyia a l’alta societat, va poder estudiar a París. El 1915, quan va esclatar la primera Guerra Mundial, es va exiliar a Barcelona i hi va tenir relació fins que hi va morir, l’any 1967.

Una de les residències de Sacharoff va ser al Putxet, al carrer de Manacor número 3, on va viure del 1935 fins al 1950 i on s’ha col·locat una placa commemorativa. L’artista pintava a dins la casa i al jardí, on també es reunia amb intel·lectuals i artistes de la Barcelona de postguerra com Xavier Valls, Joan Teixidor, Josep Amat, Josep Llorens Artigas o Francesc Costa, tal com explica la comissària de l’Any Olga Sacharoff, Elina Norandi: “El jardí de la casa de Manacor podríem considerar-lo un espai mític en l’art català perquè s’hi reunien molts artistes, intel·lectuals, músics i persones destacades de la cultura catalana de postguerra”.

La retratista de la burgesia catalana

En aquell moment Olga Sacharoff era una retratista important a la ciutat, i totes les dones i nenes de la burgesia catalana volien una obra seva. També retratà artistes d’aquell moment, molts dels quals vivien al barri del Putxet, des d’on també va pintar paisatges de la ciutat. Durant la seva trajectòria, però, el que va plasmar més van ser figures femenines.

L’obra original d’Olga Sacharoff es pot trobar a l’exposició del Museu d’Art de Girona, que la Generalitat ha organitzat per l’Any Olga Sacharoff.